vineri, 29 martie, 2024

Chevron achizitioneaza Anadarko Petroleum pentru 33 de miliarde de dolari

Distribuie:

Publicat:

Chevron Corp a anunțat vineri preluarea, pentru 33 de miliarde de dolari, a companiei Anadarko Petroleum Corp, consolidându-și poziția în domeniul producției de țiței și gaze naturale lichide prin cea mai mare fuziune din industrie, după ce Royal Dutch Shell a cumpărat BG Group, în 2016.

Odată cu creșterea prețurilor petrolului în acest an, Chevron și rivalul său Exxon Mobil și-au dublat investițiile în Bazinul Permian din Statele Unite, unul dintre principalele locații ale extracției petrolului din șisturi.

Chevron a declarat că acordul de a cumpăra Anadarko, unul dintre cei mai mari producători independenți din SUA, va asigura noii companii o extindere de 120 de km din Bazinul Permian, precum și proiectul Mozambique LNG al Anadarko, parte a uneia dintre cele mai mari investiții curente planificate din industrie.

Acțiunile Chevron au scăzut cu 4% vineri, în timp ce investitorii au reanalizat costul tranzacției, care include și preluarea datoriei de 15 miliarde de dolari a Anadarko. Acțiunile Anadarko au crescut cu 33%, reflectând prima de 39% oferită de Chevron. Oferta de 65 de dolari pe acțiune a fost structurată ca 75% acțiuni și 25% numerar.

Producătorii din Bazinul Permian produc aproximativ 4 milioane de barili pe zi, iar IHS Markit prevede 5,4 milioane de barili pe zi în 2023, mai mult decât producția totală a oricărei țări OPEC, cu excepția Arabiei Saudite. Luna trecută, Chevron a declarat că se așteaptă ca producția de șisturi din Bazinul Permian să ajungă la 600.000 barili pe zi (bpd), până la sfârșitul anului viitor.

Chevron intenționează, de asemenea, să majoreze răscumpărările anuale de acțiuni la 5 miliarde de dolari, de la 4 miliarde de dolari, atunci când tranzacția se va încheia și să vândă active cu valori cuprinse între 15 și 20 de miliarde de dolari, între 2020 și 2022.

Valoarea actuală a companiei este de 50 de miliarde de dolari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img