vineri, 19 aprilie, 2024

Chiar si o felie de bacon poate creste riscul de cancer

Distribuie:

Publicat:

Ultimul studiu realizat de Universitatea Oxford si finantat de Cancer Research Uk confirma faptul ca este nociv consumul de carne rosie. Dar cat de mare este riscul? Iata ce ar trebui sa stii despre acest subiect! Cercetatorii au analizat datele de la aproximativ o jumatate de milion de persoane implicate in studiul UK Biobank. In cei sase ani de studiu, au descoperit ca 2.609 de persoane au dezvoltat cancer intestinal.

Oamenii de stiinta au estimat ca un consum de 3 felii de bacon pe zi in loc de una ar putea creste riscul de cancer intestinal cu 20%. Pentru fiecare 10.000 de persoane din studiu care au consumat 21 de grame de carne rosie prelucrata pe zi, 40 au fost diagnosticate cu cancer intestinal. Corelatia pentru cei care au mancat 76 de grame pe zi a fost de 48 de persoane din 10.000. 76 de grame de carne rosie gatita reprezinta aproximativ jumatate de friptura. O felie de bacon are aproximativ 23 de grame de carne procesata, noteaza eva.ro.

Insa nu se stie sigur care este limita pe care ar trebui sa o respecti. Din cele 41.804 de cazuri de cancer intestinal observate in fiecare an in Marea Britanie, 5.400 ar putea fi prevenite daca oamenii nu ar consuma carne procesata deloc. Acest studiu arata ca un consum ridicat de carne prezinta si un risc crescut de a face cancer. Evident, si viceversa este adevarata. Cu cat mananci mai putina carne rosie, cu atat mai putin este posibil sa faci cancer intestinal. Insa fumatul prezinta un risc mult mai mare, provocand aparitia a 54.300 de cazuri de cancer in fiecare an.

Studiile arata ca oamenii mananca prea multa carne rosie si procesata. Iar expertii sfatuiesc oamenii sa reduca acest consum periculos. Mai exact, le recomanda persoanelor care mananca mai mult de 90 de grame de carne procesata pe zi sa reduca aportul la 70 de grame.

Exista unele beneficii care vin din aportul de carne rosie – fiere si proteine. Oamenii pot consuma carne si pot ramane sanatosi. Ce face periculos consumul de carne? Carnea procesata este modificata pentru a-si extinde durata de viata sau pentru a-si schimba gustul. Se crede ca produsele chimice implicate in procesare ar putea creste riscul de cancer. Temperatura de gatit ridicata, cum ar fi cea de la gratar, poate duce la aparitia substantelor chimice cancerigene.

Cand vine vorba de carnea rosie, cum ar fi carnea de vita, de miel sau de porc, exista pareri ca una dintre proteine (cea care ii confera culoarea rosie) poate deteriora intestinul atunci cand este descompunsa. Dar expertii inca incearca sa inteleaga pe deplin legatura.

Studiul acesta este o analiza aprofundata a legaturii dintre aportul de carne si cancerul intestinal. Rezultatele confirma concluziile anterioare potrivit carora consumul de carne rosie si procesata creste riscul de aparitie a cancerului colorectal. Studiul arata, de asemenea, ca fibrele dietetice reduc riscul de cancer colorectal. Un consum ridicat de fibre este recomandat, chiar daca exista substante nutritive sanatoase din carnea rosie, cum ar fi vitaminele D si B, proteinele, fierul si zincul. O serie de factori de stil de viata are un impact semnificativ asupra riscului de cancer intestinal. Este vorba despre varsta, genetica, lipsa fibrei dietetice, inactivitatea si consumul ridicat de alcool. R.U.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img