joi, 18 aprilie, 2024

China amenință cu o intervenție militară în cazul unei desprinderi a Taiwnului

Distribuie:

Publicat:

Armata chineză va acţiona "cu orice preţ" pentru a dejuca încercările de desprindere a Taiwanului, insulă care se autoguvernează şi pe care Beijingul o revendică, a declarat joi ministrul apărării, Wei Fenghe, potrivit Reuters preluată de Agerpres.

"Chestiunea Taiwanului este legată de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Chinei şi vizează interesele centrale ale Chinei", a spus Wei Fenghe în deschiderea unui forum de securitate la Beijing. 

"În legătură cu această chestiune, este extrem de periculos ca linia de bază a Chinei să fie pusă la încercare în mod repetat. Dacă cineva încearcă să separe Taiwanul (de China), armata chineză va întreprinde acţiunile necesare cu orice preţ", a adăugat el. 

Beijingul este nemulţumit de recentele sancţiuni al SUA împotriva armatei sale, unul dintre tot mai numeroasele motive de dispută în relaţiile cu Washingtonul, printre care se mai numără un război comercial, Taiwanul şi poziţia militară tot mai insistentă a Chinei în Marea Chinei de Sud. 

Luni, SUA au trimis două nave de război prin Strâmtoarea Taiwanului într-o a doua operaţiune de acest fel din acest an şi ultimul gest dintr-o serie de gesturi ale Casei Albe de sprijinire a Taiwanului democratic. 

Relaţiile dintre China şi Taiwan s-au deteriorat de când în insulă a venit la putere în 2016 preşedintele Tsai Ing-wen, de la Partidul Democrat Progresiv, favorabil independenţei. 

Beijingul, care nu a respins niciodată ideea de a folosi forţa pentru a aduce Taiwanul din nou sub controlul său, a privit alarmat deschiderea SUA spre această insulă prin inaugurarea unei noi ambasade de facto acolo şi adoptarea unei legi pentru încurajarea vizitelor oficialilor americani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img