vineri, 29 martie, 2024

Chirurgia cardiacă nu garantează mai puține decese decat medicamentele

Distribuie:

Publicat:

Chirurgia cardiacă si medicamentele. Un studiu americam recent arată că terapia medicamentoasă nu a dus la un număr mai mare de atacuri de cord sau decese decât la pacienții tratați cu chirurgie bypass sau cu stent.

Un studiu american amplu a comparat eficacitatea intervențiilor chirurgicale cardiace utilizate pentru stabilizarea inimii pacienților, cum ar fi stenturile sau chirurgia de bypass, cu cea a tratamentelor medicamentoase. Conform cercetărilor, un tratament medicamentos ar duce la aceleași șanse de supraviețuire ca la pacienții operați.

Chirurgia cardiacă si medicamentele

Publicat în registrul național de studii clinice ClinicalTrials.gov și prezentat pe 16 noiembrie la conferința anuală a Asociației Americane a Inimii, studiul a analizat datele de la 5.179 de participanți randomizați cu ischemie (circulație slabă a sângelui) moderata sau severa, afecțiune în care arterele înfundate nu sunt în măsură să furnizeze inimii suficient sânge bogat în oxigen.

Toți pacienții au primit medicamente și sfaturi de stil de viață, în timp ce jumătate dintre ei au fost supuși și așa-numitelor proceduri „invazive”, altoire aortică de bypass sau grefare a stentului aortic.

Chirurgia bypass aortică este o intervenție chirurgicală care creaaza o trecere între artera aortică (situată la ventriculul stâng al inimii) și artera coronariană, astfel încât sângele să poată curge corect și să ofere inimii oxigen. Se folosește atunci când arterele coronare sunt blocate de depozitele de grăsime și nu mai pot ajunge la artera aortică.

Stentul aortic este un alt tip de procedură utilizat pentru a opri extinderea unui anevrism aortic, folosind o sondă mică care ajută la menținerea arterelor deschise.

Nu există nicio diferență semnificativă între tratamentele medicamentoase și metodele invazive

Obiectivul acestui nou studiu finanțat de guvernul Statelor Unite a fost să stabilească dacă procedurile care vizează restabilirea fluxului sanguin normal la pacienții cu boli cardiace stabile oferă un avantaj suplimentar în comparație cu tratamentele mai tradiționale, cum ar fi aspirina sau medicamente care scad colesterolul.

Rezultatele analizei arată că terapia medicamentoasă singură nu a dus la un număr mai mare de atacuri de cord, spitalizări pentru insuficiență cardiacă sau deces decât la pacienții tratați cu chirurgie bypass sau stent.

Cu toate acestea, operația de endoproteză și bypass au ajutat unii pacienți cu dureri toracice.

Având în vedere aceste rezultate, autorii studiului sugerează stabilirea de noi linii directoare pentru prescrierea acestor tratamente diferite.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img