vineri, 29 martie, 2024

Chirurgul care a revolutionat tratamentul in cancerul de san a murit

Distribuie:

Publicat:

Dr. Bernard Fisher a fost un pionier in domeniul cercetarii oncologice. A fost cel care a elucidat modul in care se raspandeste cancerul de san. De asemenea, a revolutionat tratamentul in cancerul de san, punand capat folosirii de rutina a mastectomiei radicale debilitante.

Dr. Bernard Fisher, profesor la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine si un adevarat pionier in domeniul cercetarii cancerului de san, a murit la varsta de 101 ani. Un adevarat model pentru chirurgi, dr. Fisher s-a nascut si a crescut in Pittsburgh, unde a obtinut licenta in stiinte in 1940 si un doctorat in 1943, ambele la Universitatea din Pittsburgh.

A facut primul transplant de ficat in Pittsburgh

In urma pregatirii sale ca chirurg, a intrat la facultatea de la scoala Pitt Med ca primul membru cu norma intreaga al Departamentului de Chirurgie. In 1953, a infiintat primul laborator de cercetare chirurgicala la Universitate. Credea cu tarie ca dovezile adunate prin ancheta stiintifica ar trebui sa serveasca drept baza pentru imbunatatirea modului in care sunt ingrijiti pacientii.

In aceasta parte timpurie a carierei sale, el a contribuit la dezvoltarea atat a transplantului cat si a chirurgiei vasculare. A facut primul transplant de rinichi la Pittsburgh in 1964. Tot el a dirijat cercetarile chirurgicale in regenerarea ficatului, respingerea transplantului.

Si-a concentrat apoi atentia spre cercetarea in domeniul cancerului in 1958, dupa ce a participat la o intalnire a Institutelor Nationale de Sanatate. La acel eveniment s-au organizat grupuri pentru efectuarea de studii clinice asupra cancerului de san si de colon. In urma acestei intalniri, dr. Fisher a devenit membru fondator (1958). Mai tarziu a ocupat functia de presedinte (1967-1994) al Proiectului National Chirurgical Adjuvant pentru san si intestin (NSABP).

Tratamentul in cancerul de san s-a schimbat datorita lui

Pe baza cercetarilor efectuate in laboratorul sau de la Pitt, el a formulat ipoteze care au fost testate in studiile clinice pe care le-a dirijat cu NSABP in anii ’60 -’70. Concluziile obtinute din studiile sale initiale de laborator l-au determinat sa provoace dogma in tratamentul cancerului de san. Aceasta predomina inca din secolul al XIX-lea si potrivit acesteia cel mai bun tratament este mastectomia radicala. Interventia chirurgicala presupune indepartarea totala a sanilor si a tesuturilor din apropiere.

In 1971, dr. Fisher a condus un studiu clinic reper la femeile cu cancer de san primar, comparand mastectomia radicala cu mastectomia mai putin extinsa. In 1976, a initiat un alt studiu care a comparat mastectomia totala cu lumpectomia mai putin desfiguranta, cu sau fara iradiere la san. Niciun studiu nu a aratat ca masectomia radicala are vreun avantaj de supravietuire. Studiile sale au oferit o baza stiintifica pentru o interventie chirurgicala mai putin extinsa.

Rezultatele altor studii conduse de Dr. Fisher au aratat ca adaugarea chimioterapiei sistemice, adjuvanta sau a terapiei hormonale a oferit un avantaj de supravietuire fata de chirurgie. Pe baza acestor studii, Dr. Fisher si NSABP au initiat primul studiu pentru testarea tamoxifenului ca agent de prevenire a cancerului de san in 1992. Acest studiu a aratat ca tamoxifenul a scazut incidenta cancerului de san. Tratamentul cu acest medicament a fost potrivit pentru multe femei cu risc crescut de boala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img