miercuri, 17 aprilie, 2024

Cinci obiceiuri la care trebuie sa renunti pentru a trai mai mult cu 10 ani

Distribuie:

Publicat:

Cinci obiceiuri care prelungesc viata. Un nou studiu sugerează că o viaţă mai lungă se datorează eliminării acestori mari dusmani ai sanatatii noastre.

Încercați să eliminați aceste cinci obiceiuri proaste de sănătate: fumat, lipsa exercițiilor fizice, exces de greutate, bea prea mult alcool și o dietă nesănătoasă.

Este vorba despre un studiu nou care a analizat impactul acestor comportamente asupra șansei de a duce o viață mai lungă, fără diabet, boli cardiovasculare, cancer și alte boli cronice.

„Am descoperit că, urmând un stil de viață sănătos, poate prelungi substanțial anii în care o persoană trăiește fără boli”, a declarat autorul principal Dr. Frank Hu, şeful departamentului de nutriţie de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard.

„În special, femeile care au practicat toate cele cinci obiceiuri au câștigat peste 10 ani de viață fără boală, iar bărbații care au făcut acest lucru au câștigat aproape opt ani”, a spus Hu.

Cinci obiceiuri care prelungesc viata. Date adiționale

Cercetarea este o extensie a unui studiu publicat anul trecut care a urmarit peste 38.000 de bărbați timp de 28 de ani și 73.000 de femei timp de 34 de ani.

Cercetarea a descoperit că femeile care au adoptat toate cele cinci obiceiuri sănătoase la 50 de ani au trăit cu 14 ani mai mult decât femeile care nu au făcut-o; bărbații care urmăreau toți cei cinci factori de viață la 50 de ani au trăit cu 12 ani mai mult decât bărbații care nu au urmat niciunul.

Acest nou studiu, publicat miercuri în revista BMJ, a examinat aceleași date pentru a vedea cum afectează boala cronică calitatea vieții în perioada de studiu.

Cercetarea a fost concepută pentru a vedea modul în care cinci comportamente sănătoase au interacționat pentru a afecta riscul de boală: fumatul, menținerea unui IMC sănătos sub 25 de ani, efectuând cel puțin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi, consumând alcool moderat și avand o dietă de bună calitate.

„Nu este niciodată prea târziu să urmeze aceste obiceiuri. Pentru fumători, cel mai important lucru este renunţarea la acest viciu. Cât pentru nefumători, o dietă sănătoasă şi mişcarea sunt importante pentru menţinerea unei greutăţi normale”, a mai adăugat Hu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img