marți, 19 martie, 2024

Cinci producatori de componente auto au fost amendati cu 34 de milioane de euro pentru ca au fixat preturile

Distribuie:

Publicat:

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca a aplicat amenzi totale de 34 de milioane de euro producatorilor de componente auto Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei si Marutaka, pentru ca s-au inteles intre ei pentru fixarea preturilor. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, toti cei cinci producatori si-au recunoscut implicarea intr-un cartel si au fost de acord sa ajunga la o intelegere amiabila pentru a solutiona acest caz.

Companiile si-au coordonat preturile sau pietele, facand schimb de informatii confidentiale cu privire la livrarile de centuri de siguranta, airbaguri si volane catre producatorii auto japonezi Toyota, Suzuki si Honda in Spatiul Economic European (EEA). Cartelul a fost infiintat si a fost condus din afara EEA, in special din Japonia, prin intalniri la sediile furnizorilor, dar si prin schimbul de e-mail-uri.

"Centurile de siguranta si airbag-urile protejeaza zilnic vieti omenesti si sunt esentiale in toate autoturismele din UE. Cei cinci furnizori amendati astazi s-au inteles intre ei sa isi maximizeze profiturile din vanzarea acestor componente. Acest lucru este posibil sa fi majorat preturile pentru aceste componente pentru mai multi producatori care vand autoturisme in Europa, ceea ce este posibil sa-i fi afectat pe consumatori", a declarat comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager.

Decizia Comisiei Europene vine dupa o ancheta care dureaza de peste sase ani si care a inceput cu o serie de perchezitii efectuate in luna iunie 2011. Organismele de reglementare din intreaga lume au anchetat numeroase carteluri, impunand amenzi de miliarde de euro si pedepse cu inchisoarea pentru unii directori.

Pe piata romaneasca activeaza si producatorul de sisteme de siguranta auto Autoliv Romania, care este al doilea mare exportator din industria componentelor auto din tara. Aproape 11.000 de romani lucreaza in fabricile Autoliv din Brasov, Sf Gheorghe, Lugoj, Resita si Onesti. Compania produce centuri de siguranta, chinga pentru centurile de siguranta, generatoare de gaz pentru airbag, module de airbag, dar si airbag-uri si volane pentru clienti precum BMW, Volkswagen, Renault, Ford sau Daimler.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img