vineri, 19 aprilie, 2024

Cine l-a executat pe Eduard Hellvig?

Distribuie:

Publicat:

Dupa ce a fost aruncat dupa gratii de catre ”sistem”, Horia Georgescu, fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate a decis sa rupa tacerea. A venit randul lui sa se detoneze in fata Comisiei parlamentare de control al Serviciului Roman de Informatii. Si a facut-o intr-un mod absolut spectaculos. Dezvaluirea bomba a fost despre Eduard Hellvig.

Astazi, Eduard Hellvig este directorul Serviciului Roman de Informati. Dar, in 2012, lucrurile stateau altfel. Pe atunci, el era doar unul dintre fruntasii PNL. Daca imi amintesc bine, era secretar general al partidului. Iar PNL lupta impotriva ”sistemului”, a statului de tip mafiot construit de Traian Basescu si pe care tot el l-a taxat ca atare dupa ce l-a scapat de sub control. Prin urmare, Eduard Hellvig trebuia pedepsit.  La pachet cu alti fruntasi liberali.

In 2012, conform dezvaluirilor facute de Horia Georgescu, intre Serviciul Roman de Informatii si Autoritatea Nationala de Integritate a fost redactat si semnat un potocol de colaborare. Dupa sistemul celorlalte protocoale. Pe calea acestor protocoale, care au fost un fel de legi paralele, un fel de legi-faradelegi, SRI si-a largit in mod artifcial si anticonstitutional autoritatea, ocupandu-se rand pe rand si de multe alte domenii pe langa contraspionajul si antiteriorismul aflate in ”fisa postului”. Si cum a functionat acest protocol? Extrem de simplu. Serviciul Roman de Informatii condus de tandemul George Maior-Florian Coldea isi fixa tintele politice. In speta pe care o discutam azi, tinta era Eduard Hellvig, la pachet cu alti liberali. Dupa ce SRI isi fixa tinta, un grup de baieti cu ochi albastri primea aceasta sarcina ”in lucru”. SRI scotocea cat de adanc putea in biografia acestora, pana cand iesea la lumina o pata. Sau orice ar fi putut semana cu o pata. Dupa care ”marfa” era redactata profesionist si livrata oamenilor de la ANI. Care nu aveau altceva de facut decat sa o inregistreze ca pe o lucrare proprie si sa o puna in opera. Eliminand aceste tinte din viata politica.

Asa se face ca in anul de gratie 2012 una dintre aceste note SRI redactata sub forma unui raport ANI il demasca pe Eduard Hellvig pentru o pretinsa lipsa de integritate. Pentru un pretins conflict de interese. Eduard Hellvig a fost un norocos. Toti cei vizati s-au luptat cum au putut pentru a demonstra ca raportul ANI, de fapt elaborat de SRI, continea informatii lipsite de acoperire. Adica false. Putini au avut insa sansa de a reusi sa demonstreze acest lucru in Justitie. Pentru ca, nu-i asa, si Justitia era un camp tactic al SRI. Eduard Hellvig a fost norocos. Si a reusit sa scape basma curata. Dupa ce, evident, a fost mototolit in fel si chip atat de catre adversarii sai politici din interiorul si din afara PNL, cat si de presa aservita statului paralel.

Daca Eduard Hellvig nu ar fi reusit sa scape din acest cleste manuit de Maior si Coldea, el ar fi dfst ras din politica. Cum s-a intamplat cu multi altii. Iar pentru presedintele nou ales, Klaus Iohannis, Hellvig nu ar fi fost altceva decat un ”penal”. La ajutat Dumnezeu, a scapat in cele din urma cu fata curata si, mai mult decat atat, a ajuns intr-o functie extrem de importanta, unde pana acum, cel putin, da semne ca isi face asa cum trebuie datoria.

Problema este insa ca, in urma acestei dezvaluiri facute de o sluga a statului paralel, care la un moment dat a fost pedepsita pentru ca inainte ca Iohannis sa ajunga presedinte, tot la comanda lui Coldea, a incerca sa-l execute si pe acesta, vedem deodata noi victime pe terenul de lupta SRI-ANI. Si este efectiv interesant de vazut cine sunt ceilalti poltiiceni livrati la pachet, in vrac, de catre Serviciul Roman de Informatii Autoritatii Nationale de Integritate. Si care nu au avut norocul lui Hellvig. Si au fost scosi pe aceasta cale din politica si, uneori, executati si penal desi nu incalcasera nicio norma legala.

Desigur, exista si o dimensiune absolut comica a acestei situatii, daca stau si ma gandesc ca persoana sau grupul de persoane din intetriorul SRI, care au apasat pe tragaci tintindu-l pe Eduard Hellvig, continua sa lucreze si chiar sa promoveze in institutia condusa acum de acesta. Exista insa si o dimensiune tragica. Cat de multe au fost victimele? Cine sunt acestea? Raspunsul il are tot domnul Eduard Hellvig. Directorul SRI poate face cu usurinta inventarul. Ce alte rapoarte ulterior semnate de ANI au fost livrate de SRI in baza respectivului protocol? Poate ca respectivelor victime nu le mai putem da inapoi zilele de cosmar pe care le-au trait, uneori chiar dupa gratii. Poate ca multe dintre aceste tinte ale SRI au fos atat de temeinic indeparate din politica, incat nu mai au nicio sansa de a reveni in viitor, chiar daca se va demonstra ca au fost victimele unor sumare executii. Dar tot este important sa aflam nominal cine a fost luat drept tinta de SRI, cine a fost executat pe aceasta cale sub semnatura lui Horia Georgescu si, de cate ori este cazul, care au fost procurorii si care au fost judecatorii care au dus mai departe aceasta actiune punitiva, pana la condamnari penale. Nu-i asa, domnule Eduard Hellvig?

Sorin Rosca Stanescu, jurnalist

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img