sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cine plateste abuzurile!? Inalta Curte a admis cererea de reviziuire a unui primar, ca urmare a condamnarii Romaniei la CEDO pentru faptul ca Livia Stanciu a dat condamnare dupa achitare

Distribuie:

Publicat:

Decizie bomba a Inaltei Curti de Casatie si Justitie! Completul 3 penal al ICCJ format din judecatoarele Rodica Cosma, Simona Cristina Nenita si Anca Madalina Alexandrescu a admis la data de 2 aprilie 2018 cererea de revizuire formulata de primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, desfiintand decizia de condamnare a acestuia, pe care completul Liviei Stanciu  i-a administrat-o in mod abuziv, la 27 ianuarie 2010, dupa ce primarul fusese achitat pe "fapta nu exista", atat la fond, cat si recurs. Decizia Inaltei Curti este definitiva. Prin aceeasi decizie, Inalta Curte a decis ca procesul lui Mircia Gutau sa se rejudece, in faza de recurs, pentru care s-a stabilit termenul de 14 mai 2018. Practic, procesul se va relua mentinandu-se primele doua hotarari de achitare si este de intuit ca achitarea va ramane definitiva, intrucat Gutau nu a fost condamnat pe probe, ci pe un simplu gest facut din mana, pe care Livia Stanciu l-a interpretat ca fiind o nerespingere a unei oferte de corupere:

De precizat ca dosarul lui Mircia Gutau a fost instrumenat de procuroarele DNA Camelia Sutiman si Claudia Rosu, in cuprinsul acestuia fiind retinute date false, raportat la realitatea din interceptarea telefonica, in sensul ca pe transcript era indusa o afirmatie, care pe inregistrarea audio era de fapt un „NU!” categoric.

Din momentul in care Gutau va fi achitat definitiv, Livia Stanciu va trebui sa raspunda personal pentru tinerea edilului timp de 2 ani (din 3 ani si 6 luni) in inchisoare pentru o pretinsa luare de mita, fara sa administreze nicio alta proba fata de cele administrate in faza de fond si apel, instante care au decis achitarea lui Gutau pe lipsa de probe. Decizia Inaltei Curti survine ca urmare a condamnarii Romaniei la CEDO in cauza Gutau, cauza in care s-a stabilit ca s-a incalcat grav principiul nemijlocirii si dreptul la un proces echitabil, respectiv pentru neindeplinirea de catre instanta de recurs condusa de Livia Stanciu a obligatiei de a readministra personal probele si de a efectua noi administrari de probe care sa justifice schimbarea verdictelor date in primele faze ale procesului:
„Curtea constata din nou ca Inalta Curte de Casatie si Justitie si-a fundamentat intr-o maniera determinanta solutia de condamnare a reclamantului pentru coruptie pasiva, printre altele, pe o noua interpretare a declaratiilor de martor administrate in fata instantelor inferioare, iar aceasta fara a-i audia pe martorii in cauza. Bazata in special pe depozitiile acelorasi martori, Inalta Curte a mers mai departe decat instantele inferioare” – arata Curtea de la Strasbourg in paragraful 27 din hotarare (motivarea judecatorilor europeni poate fi citita integral la final – paragrafele 20-25 si 26-29).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img