joi, 25 aprilie, 2024

Cine s-a opus venirii Regelui in tara, in 1990? Razvan Theodorescu: Iliescu m-a asigurat ca nu are nimic impotriva, dar trebuie convins Petre

Distribuie:

Publicat:

Ambasadorul Romaniei in Germania, Emil Hurezeanu, a relatat la Digi24 despre o discutie care a avut loc la Madrid, in 1990, intre regele Spaniei si Mihai Gorbaciov, ultimul conducator al URSS. Acesta din urma nu s-ar fi opus revenirii moharhiei in Romania, insa altcineva de la Bucuresti s-a opus. ”Si nu e Iliescu!”, a precizat, in urma cu cateva zile, Emil Hurezeanu. Cosmin Prelipceanu, a relatat, la Digi 24, amintirile academicianului Razvan Theodorescu despre prima vizita a Regelui in Romania, in 1990, cand i-a fost refuzata intrarea in tara.

Razvan Theodorescu, pe atunci presedintele Televiziunii Romane – Libere (imediat dupa evenimentele din decembrie 1989), isi aminteste ca in momentul aflarii vestii ca Regele Mihai a sosit in tara l-a sunat pe Ion Iliescu si ca i-a spus: ”Lasa-l pe Rege sa se duca la Curtea de Arges!”, iar Ion Iliescu l-a asigurat ca nu are nimic impotriva, dar trebuie convins ”Petre” – adica premierul de atunci, Petre Roman. Razvan Theodorescu spune ca si-a continuat demersul sunandu-l pe Petre Roman, iar acesta i-a explicat ca va fi haos, va fi ”varsare de sange”, va fi ”o lovitura de stat”. a relatat jurnalistul Cosmin Prelipceanu.

De ce se temea Petre Roman? l-a intrebat Cosmin Prelipceanu pe politologul Stelian Tanase, invitatul sau.

”Se temea sa nu piarda puterea. El agita niste demoni, niste mituri, era si indoctrinat, comunist, venea din familia lui Walter Roman, bolsevici, venisera din Rusia cu divizia „Tudor Vladimirescu”, fusese comisar politic tatal lui, fusese cominternist, luptase in Spania, deci avea in cap comunism…pana la urechi!”.

Pe de alta parte, era sentimentul ca vrea sa pastreze puterea, el nu voia sa nu mai fie prim-ministru. Era prim-ministrul lui Ion Iliescu, regele probabil ar fi ales pe altcineva, pe Ratiu, pe Coposu sau pe altcineva din noua generatie de oameni necomunisti, a explicat politologul. „Nu s-a temut de niciun razboi civil. Era agitatia demonilor ca sa-l convinga pe Ion Iliescu sa nu-l lase, sa-l tina departe de Romania, sa nu aiba pretentii la putere, sa nu se creeze o alta zona de influenta in politica romaneasca”, a punctat Stelian Tanase.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img