joi, 28 martie, 2024

Cine sunt romanii care pleaca la război

Distribuie:

Publicat:

În plină confruntare între SUA şi Iran, există câteva întrebări care circulă în întreaga lume privind ce s-ar întâmpla cu exactitate în cazul izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial. Vor fi recrutaţi cetăţeni? În ce condiţii? Privind situaţia poporului român, toate aceste detalii sunt stabilite lege.

În contextul confruntării dintre Statele Unite ale Americii şi Iran, după asasinarea celui mai important general iranian şi mâna dreaptă a liderului suprem de acolo, Qasem Soleimani, la comanda lui Donald Trump, există tensiune în întreaga lume.

Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 990/12.XII.2006, arată care este situaţia cu serviciul militar în termen pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război. Pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (5), centrele militare efectuează, în perioadele stabilite de Statul Major General , recrutarea-încorporarea cetăţenilor încorporabili.

În caz de război, perioada când se efectuează recrutarea-încorporarea se anunţă prin mijloacele de informare în masă. Ordinul de asigurare a activităţilor de recrutare-încorporare este emis pe baza propunerilor înaintate de centrul militar, prefectul judeţului sau al municipiului Bucureşti, se mai arată în lege.

Art. 23, (1) spune că „sunt încorporaţi pentru îndeplinire a serviciului militar în termen bărbaţii, cetăţeni români, care au împlinit vârsta de 20 de ani. (2) La cerere, aceştia pot fi încorporaţi imediat după împlinirea vârstei de 18 ani.”

Limita maximă de vârstă până la care cetăţeni români, bărbaţi, pot fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen este de 35 de ani.

De asemenea, potrivit Art. 24, „durata instruirii militarilor în termen se stabileşte prin ordine ale şefilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.”

„Art. 25 . — (1) Pentru a fi recrutaţi sau încorporaţi, cetăţenii sunt obligaţi să se prezinte la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare. (2) Tinerii care, din diferite motive, nu au primit ordin de chemare sunt obligaţi să se prezinte la centrele militare pe a căror rază teritorială îşi au domiciliul ori reşedinţa, în termen de două luni de la împlinirea vârstei de 20 de ani”.

Desigur, stabilirea aptitudinilor din punct de vedere psihologice se efectuează pe baza examinării de specialitate , asigurată de structurile specializate ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării.

Hotărârile comisiilor locale de recrutare-încorporare se comunică tinerilor şi recruţilor, în scris. Recruţii pot face contestaţie împotriva hotărârilor comisiilor de recrutare-încorporare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img