joi, 25 aprilie, 2024

CINEVA S-A G NDIT SI LA EI! Vezi cine i-a vizitat pe locuitorii din Coroiesti

Distribuie:

Publicat:

Asociația “Caravana cu Medici “este fondată în 2014 de 5 medici rezidenți care au remarcat absența serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa totală de educație medicală și mentalitatea total nepreventivă a românilor și au decis să găsească ei înșiși soluții pentru aceste probleme. 

Misiunea ONG-ului este echilibrarea balanței între accesul la servicii medicale în mediul rural față de cel urban prin realizarea unei rețele naționale care să le permită medicilor să acorde periodic îngrijiri medicale persoanelor aflate în zonele mai puțin favorizate din punct de vedere economic și al accesului la servicii medicale de bază.

Proiectul se adresează României rurale, oamenilor din zone care nu beneficiază nici măcar de servicii medicale primare și nu au acces la sistemul sanitar din motive economice, infrastructură sau pur și simplu pentru ca nu le permite starea fizică să se deplaseze la un spital.

Atitudini aparent banale, spre exemplu analizele uzuale anuale, screening-ul pentru cancerul mamar, de col uterin sau de prostată, dietele hipocalorice sau hiposodate pentru prevenția obezității, respectiv hipertensiunii arteriale, alimentația corespunzătoare pentru dezvoltarea armonioasă a copilului sunt considerate noutăți într-o lume în care accesul la serviciile medicale este îngreunat de câștigarea traiului de zi cu zi.

De 12 ori pe an, timp de un weekend reunesc o echipă multi-disciplinară (20-30 de medici specialiști, rezidenți, studenți), în colaborare cu autoritățile locale. Evalueaza gratuit starea de sănătate a populației (între 150-200 de pacienți) din zona respectivă prin: consult clinic, analize bioumorale, electrocardiogramă, examene ecografice, consultații de specialitate: medicină internă, cardiologie, neurologie, oftalmologie, dermatologie, ginecologie, radiologie și imagistică medicală, pediatrie .

“Caravana cu Medici” își propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening și informarea persoanelor din mediul rural pentru a obține o populație mai responsabilă și mai dedicată propriei sănătăți și a celor din jur.

Cu puțin timp in urma reprezentantii acestei fundații au ajuns si in comuna Coroiesti, județul Vaslui. 

“ Am avut surpriza de a gasi pe holurile școlii din Coroiești mai mulți pacienți decât era pronosticat. Satul nu are medic de familie așa că am înțeles nerăbdarea sătenilor. Descurajați sau copleșiți? Nici vorbă! I-am tratat pe fiecare în parte cu grijă și nu am plecat acasă până ce ultimul pacient nu și-a primit scrisoarea medicală cu recomandări” au postat doctorii pe pagina de socializare. 

Obținând locul I la Gala Societății Civile doi ani la rând, “Caravana cu Medici “ este un proiect care trebuie să îi inspire și pe alți cetățeni să se implice în activitatea societății civile, așa cum o fac medicii și studenții voluntari din cadrul acestui proiect.

Puteți oricând să accesați site-ul https://www.caravanacumedici.ro/ dacă doriți să faceți o donație sau pur și simplu să aflați mai multe detalii despre activitatea voluntarilor.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img