vineri, 29 martie, 2024

Citu acuza PSD de ‘iresponsabilitatea criminala’ pe legea pensiilor: ‘Veniturile, estimate conservator’

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a acuzat luni PSD de iresponsabilitate criminală în contextul în care legea pensiilor, elaborată în guvernările social-democrate, nu are stipulată finanțarea pentru anii 2021 și 2022. Cîțu a mai precizat că estimarea veniturilor pe 2020 este conservatoare.

"Aici vedeți incompetența și iresponsabilitatea criminală a PSD. Au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ pentru buget de 24 miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB să faci rost de bani să plătești doar la pensii suplimentare. Știți cât e gaura pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape, au aprobat o lege fără sursă de finanțare, nu este asumată, este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră", a spus luni, în cadrul unei conferințe de presă în Parlament, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, potrivit Mediafax.ro.

Ministrul a reiterat că nu sunt bani pentru creșterea alocațiilor și că banii pentru majorarea pensiilor cu 40% la 1 septembrie sunt incluși în buget, precun și că pentru 2020, veniturile bugetare sunt estimate conservator.

"Deficitul este 3,6% (din PIB) estimat. Anul trecut veniturile au fost supraestimate. Anul acesta, veniturile sunt estimate conservator, nu sunt supraestimate. Nu am inclus venituri din supracolectare, tot ceea ce se întâmplă dacă vom avea rezultat cu informatizarea ANAF va fi în plus și nu este inclus în buget", a spus Cîțu.

Florin Cîțu a spus duminică, printr-o postare pe Facebook, că susține „100% afirmațiile lui Ludovic Orban”, conform cărora evoluția economiei va influența dinamica cheltuielilor cu asistența socială, precizând că dublarea alocațiilor nu a fost inclusă în buget și este nevoie de resurse suplimentare.

„Premierul României a făcut o declarație pe care o susțîn 100%. Dinamica creșterilor cheltuielilor cu asistența socială este condiționată, că în orice țară din lume, de evoluția economiei și a încasărilor la buget. Mai ales în situația României unde 2/3 din chletuieli curente sunt salarii și asistență socială. În plus, dublarea alocațiilor, 7.5 miliarde lei, NU a fost inclusă în buget și este nevoie de resurse suplimentare – venituri mai mari decât cele bugetate și/sau reduceri de cheltuieli”, arată ministrul, pe pagina sa de Facebook.

Afirmațiile ministrului Finanțelor vin în contextul în care Ludovic Orban a spus, duminică, că alocațiile se vor dubla în luna august dacă vor exista resursele financiare necesare. Totodată, premierul a spus că nu e 100% sigur că pensiile vor fi mărite cu 40%, începând din toamna anului 2020.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img