News Flash:

Ciupercariile, in faliment!

5 Noiembrie 2013
1761 Vizualizari | 0 Comentarii
ciupercarie
In judetul Vaslui, una dintre cele mai rentabile afaceri din domeniul agricol este pe cale de disparitie. Palarie-ntr-un picior, ghici ciuperca ce-i! Si, pentru ca ghicitoarea merita sa primeasca repede raspuns, da, este vorba despre cultura de ciuperci, care, din cauza crizei, sta sa asi dea obstescul sfarsit. In acest an, fermierii au mai cultivat cu ciuperci doar 850 de metri patrati, productia scoasa pe piata fiind de numai doua tone. De mentionat ca, acum doi ani, Vasluiul era un producator de talie regionala, cu o productie anuala de 80 de tone de ciuperci.

Criza financiara a reusit sa puna pe butuci una din cele mai promitatoare afaceri din judetul Vaslui, cultivarea ciupercilor. De la statul de produca tor regional, in doar doi ani, Vasluiul s-a transformat intr-un judet cu o productie anuala nesemnificativa. Daca in anul 2011, in judet au fost cultivati cu ciuperci 30.000 de metri patrati, anul trecut, au mai ramas in productie 2.300 metri patrati. In acest an, fermierii vasluieni au mai cultivat ciuperci pe doar 850 de metri patrati. Cum era de asteptat, si productia scoasa pe piata a scazut accelerat, de la 50 de tone de ciuperci, in 2011, la numai doua tone, in acest an. Principala cauza pentru care afacerea aproape a disparut din judet este lipsa banilor. Achizitionarea materialului de insamantare (sporii de ciuperci) este extrem de scumpa, aspect care i-a fortat pe producatorii locali sa apeleze la solutii originale. Mai exact, fermierii au incercat sa produca singuri compostul necesar insamantarii si sa nu mai cumpere materialul, de regula de la firmele importatoare. Cum operatiunea nu a reusit, costurile de productie ramanand ridicate, cultivatori au renuntat. Astfel, la aceasta data, in marile magazine din judet si in piete, vasluienii cumpara ciuperci aduse din alte judete.

Cum arata piata inainte?

In ultimii ani, cultivarea ciupercilor a castigat mult teren la nivelul judetului Vaslui. Daca, in anul 2004, s-a obtinut o productie de numai 1,5 tone, in 2005, fermierii au scos pe piata 17 tone de ciuperci. Datorita interesului mare pe care cultivatorii l-au acordat acestei culturi, in anii urmatori s-au realizat productii si mai mari. Astfel, in 2006 s-au obtinut 55 tone de ciuperci, pentru ca, in anul 2007, productia sa fie de peste 80 de tone, cu o usoara scadere in 2008, la 60 tone. Potrivit datelor Directiei pentru Agricultura Judeteana Vaslui, in anul 2010, au fost scoase pe piata aproximativ 55 tone de ciuperci.

Cinci cicluri de productie pe an

Productivitatea ciupercilor “Champignon", in cazul unui sistem de cultura clasic, este de 6-10 kilograme pe metrul patrat intr-un ciclu de productie. In sistem intensiv de cultura, productivitatea creste la 10-20 kilograme pe metrul patrat. In culturile clasice se pot obtine doua cicluri de productie pe an, iar in cele intensive, 4, chiar 5 cicluri pe an. Pe langa continutul foarte mic de grasimi, colesterol si sodiu, ciupercile sunt bogate in proteine usor asimilabile (carne vegetala) si in fibre, ceea ce le recomanda in cadrul unei diete rationale moderne. Mai mult, specialistii in domeniu sustin ca aportul de fier, potasiu, fosfor, precum si cel in vitamine din grupa B este considerabil.

vaslui
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0980 (s) | 36 queries | Mysql time :0.018081 (s)