vineri, 29 martie, 2024

Clubul Roman de Presa, de 3 mai : Libertatea presei se sustine prin mass-media valoroase editorial si solide financiar

Distribuie:

Publicat:

Ziua mondiala a libertatii presei gaseste mass-media din Romania intr-o “perioada inca dificila din punct de vedere economic, care afecteaza aproape toate entitatile din acest domeniu, un reviriment nefiind de prevazut pentru 2014”, se spune intr-o declaratie a Clubului Roman de Presa (CRP).

 “De asemenea, 2014 inseamna pentru mass-media romanesti un an agresiv din punct de vedere politic, cu doua perioade electorale, in care influentele politice se resimt in majoritatea activitatilor editoriale ale redactiilor. In 2014, libertatea de exprimare si echilibrul in actiune ale mass-media romanesti sunt afectate, mai mult ca in alti ani, de constrangerile economice si de conditionarile politice. Presa se afla sub o dubla presiune – economica si politica, neexistand o vointa a autoritatilor ca mass-media sa fie sprijinte in spirit european, transparent si nediscriminatoriu”, se mai spune in declaratia, postata sambata, pe site-ul acestei asociatii profesionale.

CRP considera ca in acest an se mentin problemele din interiorul mass-media romanesti: “Presa continua sa fie afectata de restructurari, managementul nu a gasit inca raspunsuri creative la schimbarile majore din domeniu, aduse de transformarea obiceiurilor de consum ale publicului, calitatea prestatiilor jurnalistice ramane, cu mici exceptii, la cote modeste”.

“Contextul si perspectivele negative arata ca redresarea poate veni doar din interiorul mass-media si ca este nevoie de un efort comun pentru gasirea solutiilor de relansare. Libertatea presei in Romania anului 2014 si a anilor urmatori trebuie sa insemne companii consolidate financiar, redactii stabile si valoroase profesional, o identitate bine conturata a profesiei de jurnalist si a industriei mass-media.Fara autonomie sustinute din interior, prin valoare editoriala si putere financiara nu exista libertate reala a presei”, se mai spune in luarea de pozitie a CRP, cu ocazia acestei aniversari.

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi Mondiala a Libertatii Presei. Intiativa a venit de la Conferinta Generala UNESCO care, printr-o rezolutie din 1991 asupra promovarii libertatii presei in lume, a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img