joi, 28 martie, 2024

CNAS: Cardul de sanatate nu tine loc de bilet de trimitere, nici de reteta si nici de bilet de internare

Distribuie:

Publicat:

Accesul la serviciile medicale se face si dupa 1 septembrie, odata cu folosirea obligatorie a cardului de sanatate, respectand aceleasi reguli de pana acum, potrivit CNAS, care atrage atentia ca acesta nu tine loc de bilet de trimitere, de internare si nici de reteta, asa cum au crezut unele persoane.

“Probleme sesizate de asigurati din 1 septembrie, s-au dovedit a fi doar neintelegeri. Unii dintre asigurati au inteles ca odata cu aparitia cardului de sanatate nu vor mai avea nevoie de niciun fel de bilet de trimitere si nici de retete. Dar, cardul de sanatate nu tine loc de bilet de trimitere, nici de reteta si nici de bilet de internare”, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Mihaela Tanase.

Asiguratul confirma prezenta la medic cu ajutorul cardului de sanatate si isi da acordul ca in numele lui sa fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit.

“Cardul national de sanatate nu modifica modul de in care se acorda serviciile in sistemul public de sanatate. Asiguratul are acces la serviciile medicale in aceleasi conditii ca si pana acum. Cardul nu tine loc de bilet de trimitere, reteta sau bilet de internare. Cu cardul de sanatate, posesorul acestuia confirma prezenta la medic si isi da acordul ca in numele lui sa fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit, dar pe care medicul i-l acorda doar in conditiile prevazute de lege”, a mai spus Tanase.

De asemenea, posesorii cardului de sanatate nu devin automat si asigurati.

“Calitatea de asigurat nu este generata automat de detinerea cardului de sanatate. Doar plata contributiei la fondul asigurarilor sociale de sanatate confera calitatea de asigurat, in afara categoriilor exceptate prin lege de la plata contributiei. In cazul in care se sisteaza plata contributiei, cardul de sanatate ramane la posesor, dar la introducerea in cititor, medicul va primi informatia ca posesorul cardului nu este asigurat. Odata cu reluarea platii contributiei la fond se redobandeste calitatea de asigurat, iar cardul va putea fi din nou utilizat”, a adaugat purtatorul de cuvant al CNAS.

14,7 milioane de carduri de sanatate au fost distribuite pana in prezent, iar aproximativ 300.000 sunt returnate la casele de asigurari de sanatate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img