sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Coalitia SPD-CDU este cu un picior in groapa: Europarlamentarele le da planurile peste cap la alegerile locale social-democratilor

Distribuie:

Publicat:

Alegeri în oraşul-land Bremen, în paralel cu alegerile europene în Germania, riscă să reprezinte o înfrângere usturătoare a Partidului Social Democrat (SPD) şi să accelereze dezintegrarea coaliţiei pe care social-democraţii o formează la Berlin cu Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Sondaje cu privire la acest scrutin în cel mai mic land german, cu o jumătate de milion de locuitori, indică un rezultat strâns, dar sugerează că SPD ar putea să piardă un bastion pe care-l deţine de 73 de ani. Niciun alt land german nu a fost guvernat atât de mult de către acest partid.

Primele proiecţii urmează să fie difuzate duminică seara, la ora locală 18.00 (19.00, ora României), în acelaşi timp cu cele referitoare la alegerile europene, susceptibile să influenţeze coaliţia, în care atât CDU, cât şi SPD ar urma să înregistreze pierderi importante.

În cazul în care SPD pierde Bremenul în favoarea conservatorilor, urmează să crească presiuni în vederea unei demsii a preşedintei SPD Andrea Nahles sau a unei ruperi a coaliţiei.

O mare parte a bazei electorale a SPD este în continuare ostilă prezenţei SPD alături de conservatori, un rol ingrat, pe care social-democraţii l-au jucat timp de zece din ultimii 14 ani şi o cauză din care au pierdut numeroase voturi.

SPD este creditat în prezent cu aproximativ 17% din intenţiile de vot, cu şase puncte procentuale mai puţin decât conservatorii.

Social-democraţii urmează să reexamineze, până la sfârşitul anului, pertinenţa rămânerii lor în Guvern.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img