vineri, 29 martie, 2024

Coface: Preţul metalelor de bază, în creştere la nivel mondial pană în 2019; trend ascendent şi în Romania în 2018

Distribuie:

Publicat:

Preţurile metalelor de bază la nivel mondial este posibil să crească, până în 2019, însă metalele feroase vor cunoaşte o pantă descendentă, întrucât acestea din urmă continuă să se lupte cu supra-capacitatea, atrag atenţia experţii Coface.

În cazul României, datele oficiale publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că piaţa metalelor este în creştere în 2018, iar cifra de afaceri generată de piaţa externă a înregistrat o creştere de 17,5% în aprilie 2018 faţă de aceeaşi lună din anul anterior, dar şi o stagnare pe piaţa internă.

Potrivit sursei citate, în perioada decembrie 2017 – decembrie 2019, la nivel global, aluminiul este prevăzut să crească cu 2%, în timp ce cuprul ar trebui să urmeze aceeaşi tendinţă, crescând cu 2,4%, în timp ce nichelul şi zincul sunt aşteptate să crească cu 18%, respectiv cu 14%. În schimb, preţurile la oţel vor scădea, cel mai probabil, cu 19% în aceeaşi perioadă de referinţă.

"Supra-capacitatea este de aşteptat să crească, întrucât companiilor producătoare de oţel din China le lipseşte disciplina în plafonarea producţiei în perioadele cu preţuri în scădere. Acest scenariu de bază al scăderilor de preţ la metalele feroase este susţinut de nivelurile globale ridicate ale datoriilor companiilor. Ratele datoriilor nete sunt în special ridicate în China, unde sectorul este dominat de întreprinderi mari cu capital de stat, precum şi în SUA (la 15%), unde companiile sunt mult mai expuse potenţialelor corecţii ale fluxurilor de numerar. Toate semnalele sugerează că economia mondială a trecut de nivelul maxim de creştere şi, în teorie, acest lucru este posibil să exercite o presiune descendentă asupra preţurilor, începând din 2019. Pe termen scurt, tensiunile în creştere vor continua cu siguranţă să împingă preţurile în sus. De acest lucru vor beneficia principalele metale de bază folosite în producţia de baterii şi componente electronice, tot mai cerute ", notează specialişti Coface.

Analiza de specialitate relevă că, pe fondul unei creşteri economice sincronizate, a schimbărilor tehnologice care încurajează o evoluţie a utilizării metalelor şi a unui deficit în aprovizionare, metalele au beneficiat de o piaţă în dezvoltare, începând cu jumătatea anului 2016.

Astfel, a fost observată o cerere în creştere, începând cu perioada ce a urmat crizei din 2008, iar acest lucru, combinat cu un dolar SUA mai slab, s-a tradus într-o evoluţie a preţurilor metalelor, aluminiul înregistrând o creştere de 37% de la începutul exerciţiului până azi, în timp ce cobaltul a crescut de patru ori, preţurile la cupru şi nichel au crescut cu 44%, respectiv cu 53%, iar preţurile la zinc s-au dublat, comparativ cu începutul lui 2016.

'În ceea ce priveşte România, piaţa metalelor este în creştere în 2018, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Cifra de afaceri generată de piaţa externă a înregistrat o creştere de 17,5 puncte procentuale în aprilie 2018 versus aprilie 2017 şi o stagnare pe piaţa internă. Evoluţia preţurilor producţiei industriale este ascendentă, indicele pe total – piaţa internă şi externă – din aprilie 2018 fiind în creştere cu 10,5 puncte procentuale faţă de aprilie 2017', consideră Nicoleta Mărunţelu, senior financial analyst, Coface România.

Evaluarea Coface, care citează datele provizorii ale INS pentru anul 2017, arată că principalii parteneri din Uniunea Europeană ai României în ceea ce priveşte comerţul cu metale au fost, în 2017: Germania, cu 23% din totalul valorii vânzărilor către UE, Italia (14%) şi Ungaria (9%). De asemenea, în privinţa achiziţiei de metale, partenerii ţării noastre sunt: Germania – cu 24% din totalul valorii metalelor aduse din UE, Italia (22%) şi Franţa (8%).

Totodată, valoarea vânzărilor de metale către ţările UE a fost în creştere cu 18%, în 2017, comparativ cu 2016, în timp ce valoarea achiziţiilor de metale a fost în creştere cu 16%, în cursul anului trecut, comparativ cu 2016. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img