joi, 28 martie, 2024

Colectarea fondului scolii ar putea fi pedepsita cu INCHISOARE de la 6 luni la 2 ani

Distribuie:

Publicat:

Potrivit mediafax.ro,colectarea fondului scolii ar putea fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani, iar pedepsele ajung la 3 ani de inchisoare daca banii sunt ceruti chiar de membrii consiliului de administratie al scolii, potrivit unei initiative depuse de deputatul Cornel Comsa, la Camera Deputatilor.

 Propunerea legislativa amendeaza Legea nr. 1/2011 si prevede ca darea sau colectarea de fonduri pentru unitatile de invatamant, in alte conditii decat cele prevazute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani. Aceste pedepse ar viza asociatiile de pariniti.

Initiativa prevede sanctiuni mai mari in cazul in care donatiile sunt cerute chiar de catre membrii consiliului de administratie. Astfel, “solicitarea de catre membrii consiliului de administratie a unitatilor de invatamant sau de catre cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donatie sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercita o autoritate parinteasca sau sunt tutori constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani precum si cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice”, potrivit proiectului de lege.

Comsa (ND) sustine, in expunerea de motive, ca Legea educatiei stabileste foarte vag raspunderea juridica si prevede putine pedepse, astfel ca amendarea Legii nr. 1/2011 vizeaza introducerea unor sanctiuni penale care „sa stopeze acest fenomen prin pedepsirea acelora care deruleaza operatiuni prin care invatamantul de stat nu mai este gratuit”.

 In prezent, prin intermediul asociatiilor de parinti „constituite de obicei din parinti docili si ascultatori conducerii unitatii de invatamant, se strang sume de bani care sunt administrate direct si arbitrar de catre directorul scolii”, eludandu-se astfel si dispozitiile legii privind achizitiile publice si transparentei decizionale si informationale, arata expunerea de motive.

Potrivit expunerii de motive, desi invatamantul gratuit este prevazut in Constitutie si in Legea educatiei nationale, in momentul de fata, nu exista sanctiuni care sa pedepseasca incalcarea legii, elevii si a parintii fiind supusi in continuare la cheltuieli ce depasesc obligatiile si bugetul familial al acestora.

sursa:mediafax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img