miercuri, 24 aprilie, 2024

Colegiul Medicilor din Romania AVERTIZEAZA! Atentie la doctorii straini din tara!

Distribuie:

Publicat:

Medicii din strainatate care nu au drept de practica in Romania pot efectua acte medicale doar cu avizul Colegiului Medicilor din Romania, a atentionat, joi, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB), intr-un comunicat de presa.

“Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) constata ca in presa si pe retelele sociale sunt promovate sesiuni de consultatii pentru o a doua opinie medicala, avand loc in camere de hotel sau alte spatii improvizate. Astfel de actiuni, desfasurate fie ca act filantropic, fie ca parte a unor campanii de racolare a pacientilor de catre unele clinici, trebuie sa se desfasoare conform legii. Medicii din strainatate, care nu au drept de practica in Romania, nu au nici responsabilitati fata de statul roman si pacientii din tara. Ei pot efectua acte medicale doar cu avizul Colegiului Medicilor din Romania”, afirma sursa citata de Agerpres.

Potrivit CMMB, in lipsa acestor avize, publicul poate fi “pacalit” prin invocarea unor titluri stiintifice false sau chiar de catre persoane fara pregatire medicala.

De asemenea, CMMB sustine ca apare riscul “comercializarii suferintei prin recomandarea unor tratamente si investigatii nenecesare”, odata ce persoana care acorda consultatii o face in afara cadrului legal si a controlului organizatiilor profesionale.

“Ca institutie ce asigura respectarea de catre medici a obligatiilor care le revin fata de pacient si de sanatatea publica, CMMB atrage atentia asupra acestei situatii. Pacientii sunt sfatuiti sa solicite persoanei care acorda consultatii prezentarea avizelor de la Colegiul Medicilor din Romania si sa nu apeleze la consultatii oferite in afara unitatilor medicale”, arata aceeasi sursa.

Totodata, CMMB sustine dreptul pacientului la a doua opinie medicala si considera ca sunt binevenite ajutoarele colegiale de la medicii din alte tari, Romania fiind confruntata cu o criza de cadre medicale, in urma “exodului” in Occident.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img