joi, 28 martie, 2024

Comertul international al Romaniei a crescut cu 6,4%

Distribuie:

Publicat:

Valoarea totala a comertului international al Romaniei a fost de 68 de miliarde de euro, in primele sapte luni ale acestui an, in crestere cu 6,4% fata de perioada similara a anului 2014, cu exporturi de 32 miliarde de euro si importuri de 36 miliarde de euro, potrivit bilantului prezentat marti de fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, pe pagina de internet a institutiei.

Companiile aflate in portofoliul ministerului au inregistrat, in primele sase luni din acest an, o crestere de peste 12 ori a volumului investitiilor, de peste opt ori a veniturilor totale si a cifrei de afaceri, comparativ cu o crestere de patru ori a cheltuielilor, fata de aceeasi perioada a anului 2014.

Dividendele incasate in acest an de la societatile din subordinea ministerului s-au cifrat la aproape 301 milioane de lei, in crestere cu 779,6% fata de dividendele incasate si virate la bugetul statului in anul 2014 (aproximativ 38,6 milioane de lei).

Fostul Ministru al Economiei a facut si un bilant al unor companii din subordine amintind situatia Oltchim, combinat aflat in reorganizare judiciara. Potrivit sursei citate, cifra de afaceri a Oltchim SA a crescut cu 31% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 436 milioane de lei, la 571 milioane de lei. Pierderea totala din activitatea curenta a fost redusa cu 157 milioane de lei, de la nivelul de 173 milioane de lei la intrarea in insolventa, la 16 milioane de lei in 2015.

De asemenea, EBITDA (profitul inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) s-a imbunatatit cu 109 milioane de lei de la—75 milioane de lei la intrarea in insolventa la +34 milioane de lei in 2015. Productia fizica a crescut la principalul produs de export cu 33% fata de anul 2014.

“Rezultatele acumulate au permis companiei sa-si plateasca integral datoriile curente si sa reduca nivelul arieratelor. Numai in perioada iunie-septembrie 2015 arieratele au fost reduse cu 7,95 milioane de lei”, se precizeaza in document.

In sectorul transportului de energie si gaze naturale, Transgaz a propus pentru includerea in cea de-a doua lista a proiectelor de interes comun conducta de gaze din Bulgaria in Austria, via Romania si Ungaria si dezvoltarea pe teritoriul Romaniei a coridorului sudic pentru preluarea gazelor din Marea Neagra (conducta Marea Neagra — Podisor). Un alt proiect vizeaza Coridorul Central (Isaccea — Coroi — Hateg — Horia) si consta in reabilitarea a aproximativ 400 km de conducta din actualul sistem, inlocuirea / constructia a 400 km de conducte noi si a 4 sau 5 statii de comprimare pe traseul acestui coridor.

De asemenea, au fost finalizate lucrarile de modernizare a Statiei de Turbocompresoare—Sinca Noua, lucrari in valoare totala de 100,6 milioane de lei, suma accesata prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si din bugetul national.

La Transelectrica, in ceea ce priveste proiectul Mid Continental East Corridor, care face parte din coridorul prioritar privind energia electrica: ‘Interconexiuni nord-sud privind energia electrica din Europa Centrala si de Sud-Est (NSI East Electricity)” au fost finalizate studiile de fezabilitate si proiectele tehnice pentru Liniile Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Resita (Romania) — Pancevo (Serbia) si a fost finalizat studiul de fezabilitate, proiectul tehnic fiind in curs de realizare pentru trecerea la 400 kV a LEA 220 kV Resita—Timisoara — Sacalaz — Arad, inclusiv construirea statiilor de 400 kV Timisoara si Sacalaz.

Fostul ministru aminteste si de proiectul ‘Studiu de Fezabilitate pentru interconectarea sincrona a sistemelor energetice ale Republicii Moldova si Ucrainei la Reteaua Europeana de Transport a Energiei Electrice ENTSO-E’ si de proiectul ‘Black Sea Corridor’, candidat pentru cea de-a doua lista europeana de Proiecte de Interes Comun (PCI) in cadrul Grupului regional Interconexiuni nord-sud privind energia electrica din Europa Centrala si Sud-Est (‘NSI East Electricity ‘).

Alte proiecte ale MECT, aflate in derulare, finantate prin fonduri europene acceptate la finantare in anul 2015 sunt aprobarea Strategiei Nationale pentru Competitivitate 2015-2020 si initierea Memorandumului si promovarea H.G.nr.959/2014, privind infiintarea Comitetului interministerial pentru stimularea si facilitarea infiintarii de noi parcuri industriale.

In sectorul industriei de aparare, Ministerul Economiei a elaborat proiectul de Lege privind industria nationala de aparare in vederea actualizarii cadrului juridic privind aceasta industrie cu statutul actual al Romaniei de stat membru NATO si UE. In a doua jumatate a anului 2015 a demarat procedura de elaborare a unui plan de redresare, reorganizare, restructurare pentru Societatea Romaero S.A., plan ce prevede masuri de retehnologizare, precum si masuri de plata si esalonare a datoriilor.

De asemenea, a fost adoptata OUG nr. 51/2015 privind unele masuri pentru realizarea de investitii la operatorii economici din industria de aparare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. A fost creat cadrul legal pentru acordarea venitului lunar de completare pentru personalul disponibilizat prin concedieri colective la un numar de 10 operatori economici din industria de aparare, prevazut de OUG nr. 36/2013.

In industria aeronautica este amintita colaborarea dintre Societatea Avioane Craiova si Institutul National de Cercetare — Dezvoltare Aerospatiala ‘Elie Carafoli’ — INCAS Bucuresti, din august 2015, in vederea dezvoltarii unei Platforme Tehnologice, prin accesarea unor fonduri nerambursabile prin Programul Operational Competitivitate 2014/2020. Au fost admise la tranzactionare pe piata reglementata administrata de BVB actiunile societatii IAR S.A. si pe piata alternativa administrata de BVB (AERO), actiunile unor societati precum IOR S.A., Romaero S.A., Avioane Craiova S.A. si Santierul Naval 2 Mai S.A.

In plus, au fost anulate obligatiile fiscale aferente productiei sau comertului cu armament, munitie si material de razboi datorate de operatorii economici din industria de aparare, administrate de ANAF.

In domeniul resurse minerale neenergetice si dezvoltarea durabila a zonelor industriale, au fost accesate fonduri europene din Programul Operational de Mediu 2007-2013. Proiectul ,,Inchiderea Minelor, Refacerea Mediului si Regenerare SocioEconomica” se afla in etapa de monitorizare postimplementare, iar raportul final va fi prezentat Bancii Mondiale in decembrie 2015.

In bilantul de final de mandat, Mihai Tudose vorbeste si despre schema de ajutor de stat pentru exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie dar si despre strategia miniera 2015-2030 aflata in dezbatere publica.

In domeniul turismului, a fost implementata cota redusa de TVA de 9% la serviciile de alimentatie publica pentru industria turismului si au fost emise reglementarile legate de voucherele de vacanta.’Proiectul Legii Turismului se afla in proces de dezbatere cu patronatele din domeniu, astfel incat, la finalul primului trimestru al anului viitor sa fie adoptat’, se mai arata in documentul citat.

Mihai Tudose a fost ministru al Economiei, Comertului si Turismului in perioada 17 decembrie 2014 — 17 noiembrie 2015 .

Premierul Dacian Ciolos si ministrii Cabinetului sau au depus juramantul de investitura in functii, marti, la Palatul Cotroceni, in fata presedintelui Klaus Iohannis.

Guvernul Ciolos a fost investit, marti, de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img