joi, 25 aprilie, 2024

Comisia de la Venetia INTERVINE in scandalul dintre Romania si Ucraina! O delegatie de exeperti, in vizita la Kiev

Distribuie:

Publicat:

O delegatie de experti ai Comisiei de la Venetia va efectua o vizita in Ucraina in zilele de 31 octombrie si 1 noiembrie pentru a examina situatia creata dupa adoptarea noii Legi educatiei, al carei articol 7 – potrivit reprezentantilor minoritatilor nationale – ingradeste substantial dreptul elevilor la studiul in limba materna, relateaza joi BucPress, potrivit agerpres.ro.  In acest sens, ministrul educatiei ucrainean, Lilia Grinevici, a declarat intr-o conferinta de presa la Kiev ca va avea o intalnire cu aceasta echipa de experti ai Comisiei de la Venetia si ca le va explica prevederile articolului 7 (despre limba in care va decurge procesul de invatamant) din noua lege. 

Ea mai spus ca expertii Comisiei de la Venetia vor avea intalniri si cu reprezentanti ai minoritatilor nationale din Ucraina, cu deputati ai Radei Supreme (parlamentul unicameral), cu ministri etc. La 20 octombrie, ministrul educatiei ucrainean a efectuat o vizita de lucru la Cernauti, in cadrul careia s-a intalnit cu oficialitati regionale, precum si cu profesori, elevi si studenti etnici romani din nordul Bucovinei. Atat liderii asociatiilor national-culturale romanesti din regiunea Cernauti, cat si parintii elevilor de la Gimnaziul nr. 6 “Alexandru cel Bun” cu predare in limba romana din Cernauti si-au exprimat nemultumirea profunda fata de noua Lege a educatiei, apreciind ca prevederile ei restrang drepturile minoritatilor nationale la studiul in limba materna.

Parintii i-au adresat Liliei Grinevici o multime de intrebari si i-au cerut explicatii de ce copiilor lor li se incalca dreptul la studierea in limba materna. Acestia au intrebat-o pe Grinevici de ce nu a avut curajul sa se intalneasca cu minoritatile nationale din Ucraina inainte de adoptarea acestei legi, care a creat o imagine negativa tarii in spatiul european, noteaza BucPress.  De asemenea, reprezentantii comunitatii romanesti au declarat ca au trecut in anii ’90 printr-un experiment similar, cand in scolile cu predare in limba romana se deschideau clase ucrainene sau ruse. In consecinta, scolile romanesti au disparut, iar satele – au fost asimilate. “Nu dorim asimilare, ci integrare’, a declarat unul din parintii prezenti la intalnirea cu Lilia Grinevici, conform agentiei de presa citate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img