marți, 23 aprilie, 2024

Comisia Europeana ofera orientari privind conditiile in care se va permite cooperarea limitata intre intreprinderi

Distribuie:

Publicat:

Comisia Europeană a publicat miercuri Comunicarea privind un cadru temporar, prin care a oferit orientări în materie de legislaţie antitrust întreprinderilor care cooperează ca răspuns la situaţiile de urgenţă legate de actuala epidemie de coronavirus, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, potrivit Agerpres.

În acest context, Comisia emite şi o "scrisoare de conformitate" privind un proiect specific de cooperare ce vizează evitarea situaţiilor de penurie de medicamente esenţiale folosite în spitale.

Epidemia de coronavirus a dus la apariţia unui şoc general la nivelul ofertei, ca urmare a perturbării lanţurilor de aprovizionare, şi a unei creşteri bruşte a cererii, cauzate în principal de o creştere puternică a cererii pentru anumite produse şi servicii, în special în sectorul medical.

Aceste circumstanţe riscă să genereze o penurie de produse medicale esenţiale, situaţie care s-ar putea agrava odată cu evoluţia pandemiei. Este vorba, în special, de medicamentele şi echipamentele medicale care sunt utilizate pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus. Urgenţele în materie de aprovizionare provocate de epidemia de coronavirus pot apărea şi în ceea ce priveşte alte bunuri şi servicii esenţiale, din alte sectoare decât cel medical, apreciază CE.

Pentru a aborda în timp util aceste şocuri cu caracter excepţional şi a evita penuria, este posibil ca întreprinderile să fie nevoite să se coordoneze rapid, astfel încât să poată depăşi sau, cel puţin, atenua efectele crizei, în beneficiul final al cetăţenilor. Acest lucru ar putea să necesite, la rândul său, reorientarea sau intensificarea producţiei în cel mai eficient mod posibil. De exemplu, este posibil ca întreprinderile să fie nevoite să se coordoneze în ceea ce priveşte producţia, gestionarea stocurilor şi, eventual, distribuţia de medicamente, astfel încât nu toate întreprinderile să se concentreze pe unul sau mai multe medicamente, neglijându-se alte medicamente care ar rămâne sub nivelul optim de producţie. O astfel de coordonare ar fi contrară normelor antitrust în condiţii normale. În contextul unei pandemii precum cea de coronavirus, o astfel de coordonare poate însă aduce beneficii importante cetăţenilor.

Cadrul temporar oferă orientări în materie de legislaţie antitrust societăţilor care doresc să coopereze temporar şi să îşi coordoneze activităţile pentru a-şi intensifica producţia în cel mai eficient mod şi pentru a optimiza aprovizionarea, în special, cu medicamentele de care spitalele au nevoie urgentă.

În special, Comunicarea privind cadrul temporar explică principalele criterii pe care Comisia le va folosi în evaluarea acestor posibile proiecte de cooperare.

Întreprinderile au responsabilitatea de a-şi evalua singure legalitatea acordurilor încheiate şi a practicilor aplicate. Cu toate acestea, având în vedere situaţia excepţională, Comisia a iniţiat un dialog cu întreprinderile şi cu asociaţiile profesionale pentru a le ajuta să îşi evalueze legalitatea planurilor de cooperare şi a instituit garanţii adecvate împotriva efectelor anticoncurenţiale pe termen mai lung.

În majoritatea situaţiilor, sunt suficiente îndrumările orale pe care Comisia le-a oferit întreprinderilor în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, Comisia este pregătită, de asemenea, să ofere în mod excepţional întreprinderilor asigurări în scris (prin scrisori de conformitate) în ceea ce priveşte proiecte specifice de cooperare care trebuie puse în aplicare rapid pentru a combate în mod eficace epidemia de coronavirus, în special în cazul în care persistă incertitudini cu privire la compatibilitatea acestor iniţiative cu legislaţia UE în materie de concurenţă.

De asemenea, Comisia recurge pentru prima dată la procedura prevăzută în comunicare, adresând o scrisoare de conformitate asociaţiei Medicines for Europe, fosta European Generics Medicines Association. Scrisoarea de conformitate vizează un proiect specific de cooperare, pe bază voluntară, între producătorii de medicamente – atât membri, cât şi nemembri ai asociaţiei – menit să abordeze problema riscului de a ne confrunta cu o penurie de medicamente esenţiale folosite în spitale pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus. Societăţile farmaceutice generice produc cea mai mare parte a medicamentelor esenţiale de care este în prezent nevoie în spitale, de urgenţă şi în cantităţi mari, pentru a evita penuria.

În circumstanţele actuale, această cooperare temporară pare, într-adevăr, justificabilă în temeiul legislaţiei antitrust a UE, având în vedere obiectivul său şi garanţiile instituite pentru a se evita preocupările legate de nerespectarea legislaţiei în materie de concurenţă şi atât timp cât cooperarea se desfăşoară în limitele comunicate Comisiei.

În acelaşi timp, Comisia subliniază că, în aceste circumstanţe excepţionale, este mai important ca oricând ca întreprinderile şi consumatorii să beneficieze de protecţie în temeiul legislaţiei în materie de concurenţă. Prin urmare, va continua să monitorizeze îndeaproape şi în mod activ evoluţiile relevante ale pieţei pentru a detecta întreprinderile care profită de situaţia actuală pentru a încălca legislaţia antitrust a UE, fie prin acorduri anticoncurenţiale, fie abuzând de poziţia lor dominantă.Comisia Europeană a publicat Comunicarea privind un cadru temporar, prin care a oferit orientări în materie de legislaţie antitrust întreprinderilor care cooperează ca răspuns la situaţiile de urgenţă legate de actuala epidemie de coronavirus. În acest context, Comisia emite şi o "scrisoare de conformitate" privind un proiect specific de cooperare ce vizează evitarea situaţiilor de penurie de medicamente esenţiale folosite în spitale.

"Trebuie să ne asigurăm că spitalele dispun de suficiente medicamente esenţiale pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus. Pentru a evita riscul unei penurii de produse şi servicii esenţiale şi rare din cauza creşterii fără precedent a cererii în contextul pandemiei, este necesar ca întreprinderile să coopereze şi ca această cooperare să se realizeze cu respectarea normelor europene în materie de concurenţă.

Prin urmare, pentru a asigura aprovizionarea, vom pune de urgenţă la dispoziţia întreprinderilor orientări şi asigurări suficiente astfel încât să facilităm iniţiativele de cooperare care stimulează fabricarea de produse cu o cerere ridicată. Cadrul temporar adoptat astăzi explică firmelor când şi cum pot obţine orientări sau asigurări scrise în conformitate cu normele noastre în materie de concurenţă", a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img