sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Comisia interguvernamentala de colaborare economica moldo-romana se va reuni de doua ori pe an

Distribuie:

Publicat:

Comisia interguvernamentală de colaborare economică moldo-română se va reuni de două ori pe an, a anunţat premierul moldovean Pavel Filip, subliniind că 'apropierea adevărată stă în proiecte concrete', cu ocazia celei de-a XI-a sesiuni a respectivei comisii care a avut loc joi la Chişinău, conform unui comunicat al executivului moldovean transmis AGERPRES.

Premierul Pavel Filip a salutat organizarea şedinţei comisiei, menţionând că aceasta reprezintă o platformă pentru identificarea soluţiilor la problemele existente şi iniţierea unor proiecte noi, avantajoase pentru ambele părţi. Pentru a dinamiza implementarea proiectelor deja lansate s-a convenit ca sesiunile comisiei să fie organizate de două ori pe an. 

Şeful executivului de la Chişinău a accentuat că relaţiile economice moldo-române cunosc o dezvoltare ascendentă, iar numeroasele proiecte lansate în comun rămân a fi prioritare pentru Republica Moldova. Dintre aceste proiecte el a menţionat colaborarea cu "Transgaz" în vederea sporirii securităţii energetice a republicii, interconexiunea reţelelor electrice, dar şi proiectele sociale precum renovarea grădiniţelor din grantul oferit de partea română. 

Printre obiectivele ambiţioase pe care părţile îşi propun să le realizeze se numără posibilitatea construcţiei liniei de cale ferată Chişinău-Bucureşti, reabilitarea unor poduri, colaborarea pe pieţe terţe, interconexiunea pe aprovizionarea cu apa potabilă şi, în mod prioritar, eliminarea tarifelor de roaming între cele două părţi. "În aceasta văd apropierea adevărată – în proiecte concrete, de care vor beneficia oamenii", a adăugat premierul. 

Cu această ocazie, premierul moldovean a discutat cu ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat al României, Ştefan-Radu Oprea, cu care a abordat evoluţiile în implementarea proiectelor moldo-române şi stadiul actual al relaţiilor investiţionale bilaterale, conform textului citat. 

Ministrul român a subliniat că toate subiectele ce ţin de relaţiile comercial – economice moldo-române au fost trecute în revistă la şedinţa comisiei, iar România este deschisă pentru amplificarea colaborării. "După valoarea volumului schimburilor comerciale, România se află pe locul întâi. Ne dorim să fim pe primul loc şi la capitolul investiţiilor în Republica Moldova", a spus Ştefan-Radu Oprea. 

Oficialii au discutat, de asemenea, cu privire la oportunităţile de colaborare în domeniul turismului, exprimând interesul pentru crearea de pachete turistice comune.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img