vineri, 29 martie, 2024

1 aprilie vine cu gaze mai scumpe pentru romani! Cu cat vor plati mai mult

Distribuie:

Publicat:

1 Aprilie vine cu gaze mai scumpe cu zece la suta! Si asta nu e o gluma, ci un anunt facut zilele trecute de compania care reglementeaza pretul energiei. Majorarea vizeaza doar clientii Engie, adica aproape jumatatea dintre consumatorii romani, care vor plati cu 1,2 bani mai mult pe kilowat ora.

Engie distribuie gaze naturale unui numar de 1,6 milioane de clienti, din sudul tarii si din Bucuresti.

"Pentru operatorul economic Engie Romania SA se va inregistra o crestere de pret pentru furnizarea reglementata aplicata clientilor casnici, crestere datorata, in principal, corectiilor aplicate pentru perioada trimestrului IV 2016 – trimestrului I 2018, cand pretul practicat a fost mai mic decat costurile aferente furnizarii, ceea ce inseamna o crestere de 1,2 bani/ kWh, de la 11,8 la 13 bani /kWh", se arata intr-un comunicat al ANRE, conform News.ro.

In cazul E.ON Gaz Furnizare Romania SA, preturile gazelor naturale pentru clientii casnici nu se modifica. ANRE reaminteste ca a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor sa isi schimbe, gratuit, furnizorul de gaze naturale.

CITESTE SI: Toti iesenii vor fi revoltati cand vor afla asta: Ani de zile, cetatenii au fost furati cu acte in regula. Autoritatile sunt complice cu firmele private

Iesenii sunt furati cu acte in regula ani de zile cu aportul autoritatilor din administratia publica locala si cu complicitatea firmelor private. Asta se intampla din momentul in care serviciul public de termoficare a orasului a fost concesionat pentru urmatorii 20 de ani catre compania franceza Veolia, iar pretul gigacaloriei a fost majorat fara a exista o explicatie logica pentru asta.

Calculele arata foarte clar faptul ca populatia Iasului a platit facturi de aproape trei ori mai mari pentru incalzirea centralizata fata de cat ar fi trebuit in mod normal, iar asta reiese clar din structura de formare a pretului care se aplica in cazul operatorilor de termoficare.

Specialistii in cogenerarea de inalta eficienta au tras un semnal de alarma privitor la preturile practicate la nivelul Iasului si au explicat faptul ca gigacaloria ar trebui sa fie de aproape trei ori mai ieftina din momentul in care costurile de productie au fost reduse in ultimii ani. Practic, pretul unei gigacalorii este influentat in mod direct de pretul combustibilului, costurile de productie, de transport si randamentul sistemului.

Practic, cu toate ca in urma cu aproape 6 ani, in vremea CET SA, costurile de productie erau aproape la jumatate fata de momentul actual, gigacaloria a fost majorata de la 160 lei in vremea CET SA, la 240 lei in momentul venirii Veolia la Iasi, iar conform proiectiilor, pretul gigacaloriei va fi aproape dublu, adica de aproape 364 lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img