vineri, 29 martie, 2024

1 august:Scoaterea Sfintei Cruci

Distribuie:

Publicat:

Credinciosii ortodocsi, aflati in Postul Adormirii Maicii Domnului, praznuiesc sambata Scoaterea Sfintei Cruci, traditie ce provine dintr-o randuiala veche a Bisericii din Constantinopol.

 Pe 1 august, era scoasa din paraclisul palatului imparatesc si purtata cu sobor si alai de sarbatoare, la Biserica Sfanta Sofia, o particica din Lemnul Sfant al Cinstitei si de-viata-facatoarei Sfintei Cruci. Aici ramanea pentru a fi venerata pana la 14 august, cand era readusa in palat.

Sarbatoarea se oficia in amintirea aratarii semnului Crucii la biruinta imparatului Constantin asupra lui Maxentiu, in anul 312, precum si in amintirea descoperirii lemnului Crucii la Ierusalim.

Procesiunea se oprea pe parcurs la o fantana cu un baptisteriu, unde se facea binecuvantarea apei, pentru ca apoi Sfanta Cruce sa fie pusa pe masa altarului Sfintei Sofia. Din catedrala se faceau apoi, in fiecare zi, pana la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), procesiuni in cartierele orasului, pentru a purifica aerul si a-i proteja pe locuitorii capitalei de epidemiile ce se puteau raspandi cu repeziciune la acea epoca, mai ales pe caldurile din luna august. Astfel, dupa ce a folosit tuturor celor care au cinstit-o cu credinta, Sfanta Cruce era repusa in palatul imparatului.

Ziua in care se praznuieste scoaterea Sfintei Cruci o precede pe cea in care este pomenita Aducerea moastelor Sfantului Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. Moastele Sfantului Stefan au fost descoperite in timpul Sfantului imparat Constantin cel Mare (337-377), la multa vreme dupa mucenicia indurata pentru Hristos, cand a fost ucis cu pietre de catre iudei in primii ani ai Bisericii crestine. Un preot batran si cucernic, pe nume Luchian, din satul unde erau ascunse in pamant moastele intaiului mucenic, a vazut vedenie si incredintat fiind a cautat ajutoare si au sapat, afland racla in care erau sfintele moaste. Indata, patriarhul Ierusalimului impreuna cu doi episcopi, cu clerul si cu tot poporul, inchinandu-se sfintelor moaste, le-au adus la Ierusalim si le-au asezat intr-o biserica. Dupa o vreme racla cu moastele Sfantului Stefan a ajuns la Constantinopol.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img