vineri, 19 aprilie, 2024

10 cauze ale durerilor de stomac

Distribuie:

Publicat:

Durerea abdominala este frecvent etichetata drept „durere de stomac”, desi doar 10% dintre durerile din aceasta zona au drept cauza o boala gastrica.

Cele mai frecvente 10 cauze de durere abdominala:

1. Durerea cauzata de hiperaciditatea gastrica (esofagita, gastrita, ulcerul gastric sau dodenal)

Durerea este localizata în partea de sus a abdomenului, apare mai ales primavara si toamna, poate fi declansata de stres, condimente, alcool, cruditati, dulciuri concentrate, mancaruri tip „fast food”, alimente antiinflamatoare si este calmata de lapte sau medicamente care scad aciditatea gastrica. Endoscopia digestiva superioara poate preciza diagnosticul corect.

2. Colonul iritabil

Durerea este localizata în tot abdomenul, poate sa apara în conditii de stres, este însotita de zgomote intestinale, alternanta diaree – constipatie, balonare, flatulenta. Colonoscopia este explorarea indicata în cazul prezentei simptomelor mentionate.

De ce este gresit sa calmezi durerile de stomac cu un pahar de lapte

3. Dischinezia biliara

Durerea este localizata în dreapta sub coaste, apare de obicei la persoane supraponderale, poate sa apara dupa consum de grasimi de origine animala (smantana, untura, sunca), dar si maioneza sau salata de vinete, poate sa iradieze catre umarul drept si sa fie însotita de gust amar, greata, varsaturi si diaree. Ecografia abdominala poate fi utila pentru diagnostic.

4. Litiaza biliara

Durerea are aceeasi localizare ca în dischinezia biliara, de obicei este colicativa (apare si dispare relativ brusc), poate fi declansata de consum de grasimi si alcool, se poate însoti de greata, varsaturi, febra si icter. Diagnosticul corect se pune daca se face o ecografie abdominala.

5. Cancerul gastric

Durerea este localizata în capul pieptului, este prezenta cam tot timpul, se poate însoti de lipsa poftei de mancare, scadere în greutate si anemie. Pentru a afla diagnosticul, este necesara endoscopia digestiva superioara cu biopsie.

6. Cancerul de colon

Durerea poate fi localizata oriunde în abdomen, se poate însoti de diaree uneori cu sange, zgomote intestinale, balonare, scadere în greutate si anemie. Diagnosticul necesita efectuarea colonoscopiei cu biopsie. Citeste mai multe despre cancerul de colon!

7. Durerile de cauza ginecologica

Durerea este localizata în partea de jos a abdomenului în zona centrala sau în lateral, poate sa fie însotita de tulburari ale ciclului menstrual, scurgeri vaginale, uneori si de anemie. Pentru diagnosticul corect, un examen ginecologic este indispensabil.

8. Boli ale pancreasului (pancreatita, cancerul de pancreas)
Localizarea durerii este în partea centrala a abdomenului deasupra ombilicului, durerea este puternica si raspunde greu la tratamentul antialgic, apare de obicei la consumatorii de alcool, persoane obeze sau cu litiaza biliara, se însoteste de diaree si scadere importanta în greutate. Pentru diagnostic este necesara determinarea enzimelor pancreatice si examenul computer tomografic.

9. Afectiuni ale peretelui abdominal (eventratii, hernii)
Durerea apare în zona centrala a abdomenului sau jos în zonele laterale, poate sa fie exacerbata de efortul fizic sau ridicarea de greutati, uneori poate fi violenta si însotita de varsaturi, greata si oprirea tranzitului intestinal (în cazul aparitiei ocluziei intestinale). De obicei, simpla examinare medicala poate preciza diagnosticul corect.

10. Boli ale ficatului
Durerea hepatica este destul de rar întalnita, apare în cancer, boli cardiace, boli însotite de icter (de obicei, hepatita cronica si ciroza sunt nedureroase), durerea este localizata sub coaste în dreapta si poate sa fie însotita de scadere în greutate, edeme ale membrelor inferioare. Pentru diagnosticul corect este necesara efectuarea de teste hepatice si ecografie abdominala

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img