joi, 28 martie, 2024

10 motive pentru a consuma mango cat mai des

Distribuie:

Publicat:

Supranumit si “regele fructelor”, mango este unul dintre cele mai populare fructe, fiind nutritiv, parfumat si foarte gustos. Exista peste 1000 de soiuri diferite de mango.

Mango este fruct nativ in Asia de sud, de unde a fost raspandit in intreaga lume si a devenit unul dintre cele mai cultivate fructe tropicale. Mango este fructul national in India, Pakistan, Filipine unde fructele si frunzele sale sunt folosite la ritualuri, nunti, sarbatori publice si ceremonii religioase.

Copacii de mango (Mangifera indica L.) cresc pana la 35-40 m inaltime si fructifica pana la varsta de 300 de ani. Fructele au nevoie de trei pana la sase luni sa se coaca. Fructele coapte variaza ca marime si culoare in functie de soiuri, si pot fi galbene, portocalii, rosii sau verzi. Iata cateva motive pentru a manca mango cat mai des:

1. Previne cancerul
Cercetarile au aratat faptul ca fructele de mango contin compusi antioxidanti care protejeaza impotriva cancerelor de colon, de san, leucemie si cancer de prostata. Acesti compusi includ quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic si galatul de metil, precum si foarte multe enzime.

2. Sanatatea ochilor
Mango este foarte bogat in vitamina A si flavonoide, cum ar fi beta-caroten, alfa-caroten, beta-criptoxantina. 100 g de mango proaspat ofera 25% din doza zilnica recomandata de vitamina A.

Impreuna, acesti compusi sunt cunoscuti pentru proprietatile antioxidante si sunt esentiali pentru o vedere buna. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru mentinerea pielii si a mucoaselor sanatoase. Consumul de fructe bogate in caroteni este cunoscut pentru protectia fata de cancerul oral si pulmonar.

3. Sursa de potasiu
Mango proaspat este o sursa buna de potasiu. 100 g de fruct ofera 156 mg de potasiu si doar 2 mg de sodiu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corporale care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

4. Scade colesterolul
Nivelurile ridicate de fibre, pectina si vitamina C ajuta la scaderea nivelului de colesterol, in special LDL.

5. Alcalinizeaza intregul organism
Acidul tartric, acidul malic si o urma de acid citric identificate in fructe ajuta la mentinerea rezervei alcaline din organism.

6. Ajuta in diabet
Frunzele de mango contribuie la normalizarea nivelului de insulina din sange. Remediul traditional, preparat acasa, implica fierberea frunzelor in apa, lasarea lor in lichid peste noapte si ulterior consumul decoctului filtrat a doua zi dimineata. Fructele de mango au, de asemenea, un indice glicemic relativ scazut (41-60), astfel incat cantitatile moderate nu vor determina cresterea nivelului de zahar.

7. Imbunatateste viata sexuala
Mango este o sursa foarte importanta de vitamina E si ajuta in aceasta directie.

8. Imbunatateste digestia
Mango contine enzimele necesare pentru a descompune proteinele. Fibrele din mango ajuta, de asemenea, digestia si eliminarea toxinelor.

9. Stimuleaza sistemul imunitar
Cantitatile generoase de vitamina C si vitamina A continute in mango, plus 25 de tipuri diferite de carotenoizi ne mentin sistemul imunitar sanatos si puternic.

10. Curata pielea
Beneficiile pentru piele se vad atat in urma consumului intern cat si al uzului extern. Mango curata porii infundati si contribuie la eliminarea cosurilor.

Cum il alegi si depozitezi
Fructele de mango sunt recoltate cand sunt verzi, dar perfect maturizate. Cele necoapte sunt extrem de acre la gust. In magazine gasim mangi in diferite culori si dimensiuni.

Alege fructele cu coaja intacta. Fructele necoapte pot fi pastrate la temperatura camerei, timp de cateva zile, in pungi de hartie. Cele coapte trebuie pastrate la frigider si inainte de a fi consumate trebuie aduse la temperatura camerei pentru a obtine gustul natural si savoarea specifica.

Inainte de a-l consuma spalati-l foarte bine sau tineti-l in apa peste noapte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img