vineri, 29 martie, 2024

10 sfaturi pentru a avea un creier bine hranit

Distribuie:

Publicat:

Nutrientii din alimentele pe care le consumam patrund in fluxul sanguin, ajungand la creier. Astfel, inevitabil, mancarea influenteaza capacitatea de a gandi, de a lucra sau de a ne concentra. Iata cateva sfaturi pentru a avea un creier bine hranit:

O alimentatie bogata in micronutrienti
Evitati pe cat posibil bucataria “industriala” – alimente semipreparate, fast food, conserve – si mancati mai ales alimente proaspete, chiar bio pentru a va asigura maximul de micronutrienti, indispensabili bunei functionari a creierului. Cultivarea intensiva a saracit solurile si implicit si produsele.

Cautati surse de omega 3
Prima sursa si cea mai evidenta, dar si cea mai usor de asimilat de catre organism: pestele. Chiar si in conserva, este mai bine decat nimic. Daca aveti probleme cu pestele, gasiti faimoasa omega 3 “protectoarea neuronilor” in uleiuri vegetale precum cel de nuci, in, canepa.

Consumati cel putin 5 fructe si legume pe zi
Acestea furnizeaza organismului antioxidanti, dar si vitaminele necesare creierului vostru. Puteti sa le consumati sub forma de suc, crude sau gatite. De obicei, dupa-amiaza un mar sau cateva fructe uscate sunt perfecte pana la masa de seara, fara sa insemne un risc de luare in greutate sau de pacalire a regimului.

Reduceti cauzele carentelor
Fumatul poate sa produca carente de vitamina C. Consumul de alcool diminueaza absorbtia vitaminei B. Stresul duce la lipsa de magneziu. Pe scurt, evitati tot ce ar putea sa confiste creierului dozele sale zilnice de micronutrienti.

Identificati perioadele speciale
Viitoarele mamici, bebelusii, adolescentii in perioade de examene, stresul de la inceputul carierei si dupa 50 de ani. Iata perioadele specifice cand creierul are nevoie mai mult ca niciodata de o alimentatie variata si echilibrata. Daca situatia va impiedica sa gatiti dvs, fie ca nu aveti timp sau chef, de ce sa nu luati suplimente alimentare pentru a preveni carentele?

Bineinteles ca nimic nu se compara cu alimentele reale, dar, din cand in cand, cocktailurile de vitamine si oligoelemente sub forma de suplimente alimentare pot fi foarte bune. Chiar daca se asimileaza mai greu de catre organism si pot sa provoace uneori tulburari digestive.

Consumati glucide
Creierul este cel mai mare consumator de zaharuri din organism. Asa ca trebuie sa-i asiguram un stoc, mai ales zaharuri lente care mentin nivelul de zahar in sange la cota optima. Este inutil sa consumam in cantitati mari. Idealul: 3 linguri orez, de paste, cereale sau o bucata de paine integrala la fiecare masa. La micul dejun evitati zaharurile rapide, precum zaharul, prajiturile.

Favorizati oxigenarea
Pentru a functiona eficace, creierul are nevoie de o buna oxigenare a celulelor. Doua micronutriente permit evitarea scaderilor de energie: fierul – prezent in carne, carne de pasare, peste si leguminoase – si germaniu, pe care il gasim in usturoi si creson.

Beti apa
Primul reflex: aveti in permanenta apa langa dvs! Neuronii nostri sunt compusi din 80-90% apa si de “irigarea” lor depinde supletea si calitatea schimburilor ce au lor intre ei.

Cat mai putine alimente grase
In timpul graviditatii, lipidele permit fabricarea creierului bebelusului. Dar, chiar daca sunt parte constitutiva a creierului nostru, nu trebuie sa abuzam, mai ales de acizi grasi saturati, care au tendinta de a incetini activitatea cerebrala, precum memoria sau concentratia.

Echilibrati dieta in functie de starea de spirit
O pasa proasta? Atunci mancati cereale, leguminoase, patrunjel, parmezan, seminte de dovleac, cod. Aveti chef de un stimulant? Optati pentru carne sau peste a carui aport in proteine provoaca o mica crestere a adrenalinei. Mai clasic, luati o cafea sau o patratica de ciocolata neagra, care are meritul de va ajuta sa combateti stresul datorita magneziului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img