joi, 18 aprilie, 2024

10 simptome initiale ale diabetului

Distribuie:

Publicat:

Inainte sa faca ravagii, diabetul provoaca anumite simptome care ne pot ajuta sa identificam aceasta boala si sa obtinem un tratament timpuriu.

Fiind una dintre acele boli care pot ramane „tacute” timp de multi ani, este important sa stim care sunt principalele simptome initiale ale diabetului.

Diabetul se declanseaza din cauza cresterii nivelului de glucoza din sange, fie pentru ca organismul nu produce suficienta insulina ca sa o proceseze, fie pentru ca a devenit rezistent la aceasta substanta.

Efectele diabetului sunt resimtite treptat, iar acesta este deseori confundat cu alte boli raspandite. Problema este ca, daca este lasat sa progreseze, diabetul poate afecta functionarea unor organe vitale ca rinichii, inima si creierul.

Asadar, desi unele semnale transmise de corpul nostru par a fi normale, este important sa nu le trecem cu vederea. In articolul de azi iti prezentam 10 simptome initiale ale diabetului, pe care trebuie neaparat sa le retii.

1. Oboseala

Carenta de insulina sau rezistenta la acest hormon impiedica celulele sa absoarba toata glucoza de care organismul are nevoie pentru a-si indeplini functiile. Drept consecinta, survine o senzatie intensa de oboseala fizica si mentala, care persista pana cand pacientul se odihneste.

Factori precum castigul excesiv in greutate, obezitatea, deshidratarea si dezechilibrarea tensiunii arteriale pot, de asemenea, sta la baza acestui simptom.

2. Tulburarile de somn

Un nivel dezechlibrat de glucoza in sange a fost asociat cu principalele tulburari de somn si cu oboseala frecventa. Pacientii cu diabet de tip 2 tind sa intampine dificultati in a adormi sau experimenteaza intreruperi atunci cand incearca sa se odihneasca.

Totodata, persoanele care obtin mai putin de 6 ore de somn pe noapte prezinta un risc crescut de a suferi de diabet.

3. Uscarea gurii si senzatia de sete

Glucoza este unul dintre principalii combustibili ai organismului uman. Daca ea nu este utilizata adecvat, pacientul poate experimenta deshidratare.

Aceasta problema afecteaza activitatea tuturor celulelor din corp, alterand productia de saliva si provocand uscarea limbii si senzatia de sete.

4. Urinarea frecventa

Prezenta excesiva a glucozei in sange obliga rinichii sa lucreze de doua ori mai mult pentru a o putea filtra. Deoarece aceste organe sunt supraincarcate, pacientii sunt nevoiti sa mearga la toaleta mai des.

Glucoza in exces impiedica filtrarea corecta a toxinelor si afecteaza activitatea sistemului urinar.

5. Infectiile urinare

Pe lista de simptome initiale ale diabetului se numara si infectiile urinare frecvente si de durata. Acestea se declanseaza deoarece cresterea nivelului de glucoza in sange slabeste sistemul imunitar.

Drept consecinta, este redusa productia de anticorpi, iar corpul devine mai vulnerabil atacurilor virusurilor, ale bacteriilor si ale ciupercilor.

6. Vindecarea lenta a ranilor

Ranile superficiale si ulceratiile pielii care se vindeca foarte greu (sau deloc) reprezinta un simptom clar al acumularii de glucoza in sange.

Diabeticii trebuie sa aiba mare grija deoarece, daca nu se trateaza adecvat, leziunile cutanate pot provoca complicatii care necesita ingrijire medicala.

7. Problemele la nivelul picioarelor

Picioarele constituie regiunea corpului care poate manifesta cele mai vizibile simptome initiale ale diabetului. Aceste semnale de alarma constau in mare in probleme circulatorii si retentie de apa.

Uneori, atunci cand diabetul nu este tinut sub control, capetele nervilor picioarelor se deterioreaza, ceea ce provoaca amorteala si o senzatie constanta de furnicaturi.

8. Vederea incetosata, pe lista de simptome initiale ale diabetului
Deshidratarea corpului din cauza acumularii de glucoza poate provoca probleme de vedere. Scaderea nivelului fluidelor afecteaza retina si abilitatea sa de a focaliza, ducand la vedere incetosata.

9. Anxietatea asociata alimentatiei

Atunci cand glucoza nu penetreaza adecvat celulele, cantitatea de „combustibil” de care organele au nevoie pentru a functiona este redusa.

Aceasta situatie provoaca „confuzie” pe plan intern, drept pentru care organismul iti transmite ca trebuie sa mananci pentru a obtine mai multa energie. Acest lucru inseamna ca vei experimenta o senzatie de foame insotita de anxietate pana cand glicemia se va regla.

10. Pielea deshidratata

Starea pielii poate oferi indicii cu privire la diabet. In cazul diabeticilor, deshidratarea acestui organ este o neplacere foarte frecventa, la baza careia stau problemele circulatorii.

Desigur, nu te alarma daca nu observi si alte simptome asociate diabetului. Deshidratarea pielii poate fi provocata de diverse boli.

Cele 10 simptome initiale ale diabetului prezentate in acest articol ti se aplica? Prezinti un risc crescut de a suferi de aceasta boala? Inainte ca diabetul sa reuseasca sa te doboare, consulta un medic pentru a obtine un diagnostic corect si un tratament timpuriu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img