vineri, 19 aprilie, 2024

11 alimente care nu trebuie pastrate niciodata in frigider

Distribuie:

Publicat:

Depozitarea alimentelor se face strict respectand anumite conditi. Punem rosiile in frigider sau le pastram in bucatarie? Care sunt cele mai “sensibile” alimente si unde ar trebui sa le punem pentru a-si pastra proprietatile nutritive si savoarea? Iata cateva alimente care nu trebuie pastrate la frigider:

1. Rosiile
Temperatura scazuta impiedica rosiile sa se coaca si determina pierderea savorii, acestea devenind moi si gust. “Aerul rece descompune membranele din interiorul legumei, facand-o fainoasa”, spune Harlod McGee, autorul cartii “On Food and Cooking”. Pastrati rosiile la temperatura camerei, intr-un castron sau cos.

2. Cartofii
Temperatura rece a frigiderului va transforma amidonul in zahar mult mai repede. Puneti cartofii intr-o punga din hartie intr-un loc racoros si intunecat. Pungile de hartie sunt mai bune decat cele de plastic pentru ca impiedica aparitia muceagaiurilor.

3. Ceapa
Ceapa pastrata la frigider se inmoaie, iar apoi va mucegai. Cel mai bine pastrati-o intr-un loc uscat, racoros. Nu tineti ceapa si cartofii impreuna pentru ca, in acest caz, ambele se altereaza mai repede.

4. Usturoiul
In frigider, usturoiul va incepe sa inmugureasca, sa mucegaiasca si sa capete o textura gumoasa. La fel ca si ceapa, pastrati-l intr-un loc racoros, uscat.

5. Painea
In frigider, painea se va usca foarte repede. Exceptie de la aceasta regula face painea feliata pe care intentionati sa o folositi in cateva zile. In restul cazurilor, puneti painea pe blatul de la bucatarie. Painea pe care o tineti in congelator ar trebui sa fie infasurata pentru a retine umezeala.

6. Avocado
Daca ati cumparat un avocado tare nu il puneti la frigider in speranta ca se va coace – pastrati-l cateva zile intr-o punga de hartie, ferit de lumina, intr-un loc uscat. Dar, daca ati cumparat un avocado copt pe care nu il consumati imediat, puteti sa il depozitati in frigider.

7. Busuiocul
Busuiocul se ofileste mai repede daca este lasat in frigider. Se inegreste si in plu are proprietatea de a absorbi mirosurile din jur. Tineti-l afara, intr-o cana cu apa, precum florile. Daca vreti sa depozitati busuiocul pentru a perioada mai lunga de timp, Martha Stewart recomanda sa il opariti si apoi sa il congelati.

8. Uleiul de masline
Tineti uleiul de masline intr-un loc racoros, intunecat, dar nu in frigider, unde va face condens si isi va transforma consistenta, aceasta devenind similara cu cea a untului.

9. Cafeaua
Daca lasati cafeaua in frigider, isi va pierde aroma si va absorbi mirosurile din frigider. Ar trebui sa puneti cafeaua intr-un loc racoros, intunecat, unde isi va pastra aroma si prospetimea. Daca aveti o cantitate foarte mare o puteti depozita in congelator, bine sigilata.

10. Ciocolata
In mod ideal, ciocolata ar trebui depozitata intr-un loc uscat, intunecat si usor racoros, departe de mirosuri si parfumuri intense, ferita de umiditate relativ inalta- peste 65%. In mod optim, ar trebui pastrata la 12-20°C, deci nu in frigider.

11. Mierea
Nu este nevoie sa tineti mierea in frigider- aceasta va ramane buna mereu, daca este intr-un borcan inchis ermetic. Pastrarea mierii in frigider poate duce la cristalizarea acesteia.

Surse: Huffington Post; cleaneatingonline.com

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img