vineri, 19 aprilie, 2024

12 obiceiuri zilnice, care iti afecteaza creierul. Exclude-le imediat din viata ta!

Distribuie:

Publicat:

Creierul conduce practic toate procesele, care au loc in organismul nostru. Si practic fiecare om are obiceiuri proaste, care aduc daune sanatatii acestui organ de mare importanta. Afla care sunt acestea si exclude-le din lista obiceiurilor tale zilnice, pentru a preveni distrugerea celulelor creierului.

Cauti totul in internet

Daca ai o varsta trecuta de pragul celor 30 de ani, atunci tii minte timpurile, cand erai nevoit sa memorezi o multime de numere de telefoane. Poti sti chiar diferite tehnici, care te ajutau sa memorezi ceva mai usor. Asta ajuta sa iti antrenezi creierul. In conditiile moderne oamenii nu mai pastreaza informatia in minte, iar asta duce la probleme. Conform cercetarilor, studentii memoreaza mai prost informatia, daca stiu ca o pot gasi cu usurinta in internet. Straduie-te cat mai des sa iti amintesti informatia necesara desinestatator.

Privesti multe show-uri televizate

Reality show-urile sunt un fel de fast food pentru creier. Acestea distrug intelectul si iti influenteaza comportamentul. Cercetatorii au stabilit, ca vizionarea continua a emisiunilor televizate schimba structura creierului, micsorand nivelul IQ – ului si maresc agresivitatea. Incearca sa iti gasesti alt hobby, mai util pentru creierul tau.

Faci mai multe lucruri odata

Cercetatorii au descoperit, ca oamenii, care regulat intalnesc mai multe fluxuri de informatie digitala, memoreaza mai prost datele si nu sunt capabili sa isi concentreze atentia la fel de bine, ca si oamenii, care fac lucrurile consecutiv. Cercetarile demonstreaza ca multifunctionalitatea scade temporar nivelul intelectului cu 15%. Incearca sa nu te grabesti si sa indeplinesti sarcinile una dupa alta.
Muncesti, atunci cand esti bolnav

Impunandu-ti creierul sa lucreze sau sa invete, atunci cand te recuperezi dupa o boala este o idee proasta. Organismul are nevoie de energie pentru a se restabili, iar tu o pierzi pentru a te ocupa de munca. Acest obicei slabeste sistemul imunitar si iti face organismul si mai vulnerabil pentru infectii. Inainte de a te ocupa de lucru activ, trebuie sa iti acorzi ceva timp pentru a-ti restabili fortele.

Dormi cu capul sub plapuma

Oxigenul este foarte important pentru functionarea normala a creierului. Cu cat mai putin ajunge in plamani, cu atat mai rau este pentru organism. Daca iti acoperi capul cu plapuma, atunci limitezi cantitatea de oxigen necesara. Desigur, asa te simti mai confortabil, dat totusi inspirarea aerului bogat in dioxid de carbon, poate afecta celulele creierului tau. Evita sa mai dormi in acest mod.

Nu mananci la dejun

Posibil ai auzit, ca daca nu mananci la dejun asta duce la ingrasare. Dar posibil nu stii, ca asta poate dauna creierului tau. Cercetatorii au stabilit, ca oamenii, care regulat evita sa ia micul dejun, sunt supusi unui risc inalt de accident vascular cerebral si de marire a tensiunii arteriale.

Mesteci guma

Pe de o parte, s-a stabilit, ca guma de mestecat ajuta sa scapi de stres, iar asta poate fi benefic. Pe de alta parte, mestecatul gumei poate distruge memoria de scurta durata. Acest proces impiedica omul sa memoreze cuvinte si cifre.
Mananci prea mult dulce

Se pare ca consumul excesiv de zahar duce nu doar la probleme cu dintii, diabet si obezitate, dar si dauneaza creierului. Cantitatea excesiva de zahar in organism duce la dificultati de asimilare si absorbire a substantelor nutritive, iar asta duce la probleme. Creierul are nevoie de substante nutritive pentru functionarea optimala.

Consumi alcool regulat

Cercetarile demonstreaza legatura dintre consumul alcoolului si afectiunile creierului. Conform datelor stiintifice, consumul de alcool de cateva ori pe saptamana poate duce la probabilitatea ridicata de dezvoltare a atrofiei anumitor regiuni ale creierului, care sunt responsabile de memorie si orientare in spatiu.

Bei prea putina apa

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia, ca deshidratarea de lunga durata duce la contractarea celulelor creierului, iar asta afecteaza abilitatea lor de a functiona. La fel ca si frunzele plantelor fara de apa, sufera si celulele creierului.

Fumezi

Stiai ca nicotina poate duce la distrugerea creierului? Cu timpul asta poate fi motivul aparitiei bolii Alzheimer.
Nu dormi suficient

Lipsa somnului poate fi un pericol pentru sanatate si creier. Din pacate, in prezent oamenii acorda tot mai putin timp odihnei si somnului de calitate. Conform cercetarilor, la inceputul secolului trecut oamenii dormeau in jur de 9 ore pe noapte. Acum, oamenii dorm mai putin – multi nu isi pot permite sa doarma nici macar 7 ore. Datele stiintifice recente arata ca lipsa somnului suficient reduce capacitatile cognitive si distruge celulele creierului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img