miercuri, 24 aprilie, 2024

13 octombrie, sarbatoare cu cruce neagra in calendarul ortodox

Distribuie:

Publicat:

Pe data de 13 octombrie, este sarbatorita Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi. De asemenea, sunt praznuiti Sfintii Mucenici Carp, Papil, Agatodor si Agatonica.

In anul 1996 a fost adusa la Iasi, racla cu capul Sfantului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitana din Patras (Grecia). La propunerea Patriarhului Daniel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat ca in data de 13 octombrie sa se faca pomenirea "Aducerii moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi", potrivit crestinortodox.ro.

Sfantul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfantul Papil a fost diaconul sau. Pe vremea imparatului Decius si a proconsulului Valerius, au fost legati si tarati de cai. Un inger le-a vindecat ranile.

Agatodor, servitorul lui Carp a marturisit ca este crestin si a fost si el torturat. Sfantul Papil, desi era supus chinurilor, a vindecat un orb, facandu-i pe multi sa creada in Hristos.

Au fost aruncati la fiare, dar au supravietuit. De asemenea, dupa flacarile in care au fost aruncati nu i-a atins, au fost decapitati cu sabia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img