vineri, 19 aprilie, 2024

20 de ani de inchisoare pentru tortionarul IOAN FICIOR

Distribuie:

Publicat:

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat miercuri pe Ioan Ficior, fostul comandant al Coloniei de munca de la Periprava, Tulcea, la 25 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii. Decizia nu este definitiva. Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au cerut o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare pentru Ion Ficior, la ultimul termen din dosar.

La termenul de judecata din 17 martie, din dosarul in care Ion Ficior, fost comandant al Penitenciarului Periprava, este acuzat de infractiuni contra umanitatii, procurorii au cerut o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare pentru acesta, avand in vedere ca are peste 65 de ani, desi, au precizat acestia, pentru acuzatiile care i se aduc s-ar impune condamnarea pe viata.

La termenul de atunci, magistratii au audiat trei martori, fosti detinuti ai Penitenciarului Periprava.

Mirel Stanescu, unul dintre fostii detinuti ai Penitenciarului Periprava, a declarat in sala de judecata ca in 1959 au fost dusi de la Gherla cinci sute detinuti.

“De acolo ne-au dus la Tulcea si de acolo la lagarul de la Periprava, in aprilie sau mai. Ne-au cazat intr-o baraca din stuf. Ne-a spus Ion Ficior ca partidul ne da sansa sa ne reabilitam prin munca. Am facut munci agricole – se taia stuf, se cultiva porumb care trebuia curatat. Trebuia sa mergem in ritm foarte sustinut. Se muncea 12 ore, mancarea era foarte proasta, foarte slaba. Mai mancam si porumb crud, desi era interzis. Uneori am mancat si serpi de apa. Hrana era zeama de arpacas, uneori cartofi, uneori cateva boabe de fasole. Dimineata primeam o apa colorata. Beam apa din Dunare, ne-am si imbolnavit de dizenterie. Au fost mari umilinte: daca ramanea un fir netaiat de stuf pe randul tau, te pedepseau. Am fost lovit cu un baston in spate si apoi m-au obligat sa il rup cu dintii. Cat am stat acolo nu am facut niciodata baie. Toate s-au intamplat sub conducerea lui Ion Ficior. Pe mine m-a marcat umilinta traita acolo : ca nu ne puteam spala, WC era in aer liber, bataile. Pana si militarii in termen care ne pazeau erau invatati sa ne urasca”, a povestit acesta, in fata magistratilor, potrivit Mediafax.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img