sâmbătă, 20 aprilie, 2024

20 de sfaturi frecvente despre sanatate care sunt total false

Distribuie:

Publicat:

De la morcovii care iti imbunatatesc vederea, pana la bautul laptelui, iata 20 de sfaturi despre sanatate care sunt in realitate mituri.

1. Laptele ajuta corpul adultilor

Acest tip de reclama este foarte bine inradacinata in mintea oamenilor. Departamentul de Agricultura din Statele Unite ale Americii a promovat bautul a patru pahare cu lapte pe zi pentru ca adultii sa aiba necesarul de calciu si vitamina D. Nenumarate studii au demonstrat ca nu exista o legatura intre consumul de lapte si numarul scazut de fracturi ale oaselor.

2. Mancarea organica este fara pesticide si mai sanatoasa

Mancarea organica nu este neaparat lipsita de pesticide si nu este neaparat mai sanatoasa.

Fermierii care cresc produse organice pot utiliza chimicale care sunt derivate din produse naturale, in unele cazuri sunt mult mai nocive pentru mediu decat cele sintetice. Nivelul pesticidelor atat din mancarea organica, cat si din cea non-organica, sunt scazute neavand un efect negativ in momentul consumarii. Consumul mancarii organice nu aduce un aport nutritiv mai mare decat mancarea non-organica.

3. Este in regula sa mananci mancarea pe care ai scapat-o pe jos daca ai ridicat-o in maximum cinci secunde

Regula de cinci secunde nu este reala, bacteriile pot contamina mancarea in cateva milisecunde.

O serie de teste au demonstrat ca mancarurile moi atrag mai repede bacteriile decat mancarea uscata, dar nu exista un timp in care aceasta este “sigura”.

4. Chimicala triptofan din curcan te face somnoros

Triptofanul este un aminoacid care ajuta creierul sa se relaxeze, producand senzatia de somnolenta. insa nu doar curcanul contine triptofan, branza cedar are o concentratie mult mai mare din acest amino acid. Expertii afirma ca carbohidratii, alcoolul si in general mesele copioase produc starea de somnolenta.

5. Ciocolata produce acnee

Timp de cateva luni cercetatorii au hranit zeci de persoane cu batoane cu o concentratie de 10 ori mai mare de ciocolata decat cele normale si zeci de batoane care imitau gustul de ciocolata. Dupa ce au numarat cosurile de pe fetele participantilor nu au descoperit nicio diferenta intre cei care au mancat batoane cu ciocolata si cei care nu au mancat.

6.Un mar pe zi tine doctorul la distanta

Merele sunt pline de vitamina C si fibre, ambele sunt importante pentru sanatatea pe termen lung a oamenilor, dar nu sunt singurul lucru de care corpul are nevoie. Daca corpul va fi atacat de un virus sau o bacterie, un mar nu va putea rezolva problema,

7. Zaharul natural, precum mierea, este mult mai sanatos decat zaharul procesat

Un baton  de cereale care are miere in loc de fructoza nu este mai bun pentru sanatate.

Zaharul din produsele naturale, cum ar fi fructele sau produsele sinteice, este acelasi  “Cercetatorii ar fi surprinsi sa auda despre superioritatea mierii din moment ce nu exista niciun consens al efectelor biologice ale fructozei sau ale mierii,” a declarat profesorul Alan Levinovitz

Problema este ca produsele sintetice precum bomboanele contin o doza mult prea mare de zahar.

8. Cafeaua opreste cresterea

Majoritatea cercetarilor nu au descoperit nicio corelatie intre consumul de cofeina si dezvoltarea oaselor copiilor. La adulti consumul de cafea poate limita usor absorbtia de calciu, dar impactul este atat de mic incat o lingura cu lapte ar putea anula efectele unei cesti de cafea.

9. Consumul de inghetata poate inrautati raceala

Ideea conform careia lactatele cresc productia de mucus nu este adevarata conform unor cercetari. “De fapt, produsele lactate inghetate pot calma un gat iritat,” a declarat un membru al echipei.

10. Zaharul da aceiasi dependenta precum heroina

in 2009, in cartea “Fat Change”, era sustinut faptul ca zaharul stimuleaza creierul la fel ca tutunul, alcoolul, cocaina sau heroina, dand acelasi nivel de dependenta. Autorul cartii sustine ca unele studii au dovedit ca zaharul stimuleaza aceleasi parti ale creierului care sunt stimulate atunci cand bem alcool sau cand avem parte de relatii intime. in cadrul acestor studii stiintifice, problema este ca radiografiile nu au dovedit semne exacte ale dependentei. Cercetatorii nu stiu inca cum arata dependenta in creierul uman.

11. Zaharul si ciocolata sunt afrodisiace

in secolul XIX, inainte ca zaharul sa provoace diabet sau hiperactivitate, era considerat un stimulent sexual in cazul femeilor, al copiilor si in mod controversat in cazul celor saraci.

insa nu exista dovezi care sa confirme aceste supozitii.

12. Zaharul provoaca hiperactivitate in randul copiilor

in cadrul numeroaselor studii, cercetatorii au incerat sa demonstreze aceasta afirmatie. Mitul provine din 1974, cand doctorul William Crook a scris o scrisoare catre Academia Americana de Pediatrie, pe care acestia au publicat-o. “in ultimi trei ani am inceput sa constientizez ca zaharul produce hiperactivitate”, scria in scrisoare.

O scrisoare nu poate egla numeroasele studii, conform National Institute of National Health. “Ideea ca zaharul rafinat produce ADHD este foarte populara, dar majoritatea cercetarilor au discreditat afirmatia”.

13. Sangele se face albastru atunci cand nu mai exista oxigen

Sangele isi schimba culoarea in rosu inchis atunci cand nu mai transporta oxigen, insa acesta pare albastru pentru ca este acoperit de mai multe straturi de tesut care ii schimba culoarea.

14. Oamenii au cinci simturi

Vazul, auzul, simtul tactil si gustul sunt doar cateva dintre simturi. Balansul, temperatura, perceptia timpului, proprioceptia, nociceptia sunt unele dintre cele mai necunoscute simturi.

15. Himenul est un strat care blocheaza vaginul femeilor

Himenul este o membrana subtire care blocheaza partial vaginul, daca femeia se naste cu el. Multe activitati, nu doar sexul, pot deteriora himenul, inclusiv exercitiile fizice sau tampoanele interne.

16. Consumul de morcovi te face sa vezi mai bine pe timpul noptii

Vitamina A este un nutrient care se gaseste in morcovi si este benefic pentru sanatatea ochilor si ajuta persoanele care au deficiente de vedere. Dar nu vor putea sa isi ofere vedere nocturna.

Mitul probabil a inceput in timpul propagandei Britanice din al Doilea Razboi Mondial.

16  Sarcina te face sa gandesti ca un copil

Unele studii care au examinat memoria femeilor in timpul sarcinii au demonstrat ca exista mici efecte asupra creierului in timp ce alte studii nu au aratat niciun efect negativ. Exista dovezi care sustin ca femeile gravide devin mai inteligente si mai organizate, conform unui studiu pe soareci.

17. Parul si unghiile continua sa creasca dupa moarte

Un alt mit, de fapt pielea se strange in momentul mortii, dand impresia ca parul si ungiile au crescut.

18. Oamenii nu pot dezvolta noi celule ale creierului

Oamenii nu se nasc cu toate celulele de care au nevoie. Exista nenumarate dovezi conform carora creierul continua sa produca celule, in unele regiuni la maturitate, procesul se numeste neurogeneza.

19. Guma pe care o ingeram se va digera in sapte ani

Majoritatea compozitiei din guma este nedigerabila, daca este inghitita aceasta va trece prin intensite si va iesi pe partea cealalta. Singurul moment in care o guma de mestecat a creat probleme a fost atunci cand a fost inghitita o data cu alte obiecte nedigerabile. Un baiat de patru ani a suferit un blocaj gastrointenstinal din cauza unei mingi de guma de mestecat cu patru monede in ea.

20. Cuptorul cu microunde poate provoca cancer

Radiatiile de la microunde nu cauzeaza cancer, doar unele tipuri de radiatii produc boala, in functie de doza. Radiatiile solare pot provoca cancer, dar ajuta si la crearea vitaminei D.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img