marți, 16 aprilie, 2024

2016, anul International al legumelor

Distribuie:

Publicat:

Sub sloganul „Seminte nutritive pentru un viitor durabil“, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite declara anul 2016 drept Anul International al Legumelor. De fapt, sunt promovate fasolea si mazarea, doua leguminoase benefice pentru sanatate. Si pentru ca sunt satioase pot ajuta in lupta contra foametei in regiunile sarace.

„Leguminoasele au fost o parte esentiala a dietei umane de secole“, a declarat José Graziano da Silva, directorul general al FAO. Din pacate, „valoarea nutritiva a acestora nu este in general recunoscuta si este frecvent subapreciata“, a adaugat acesta. Potrivit FAO, leguminoasele, care includ toate soiurile de boabe si seminte uscate, nu sunt doar ieftine si delicioase, ci reprezinta si o sursa foarte hranitoare de proteine si de micronutrienti vitali, extrem de benefici pentru sanatate, in special in tarile in curs de dezvoltare, potrivit adevarul.ro.

Fasole in loc de carne

Fasolea uscata face parte din alimentatia traditionala a numeroase popoare, inclusiv a romanilor. Ceea ce e lesne de inteles din moment ce fasolea este gustoasa, satioasa si accesibila. Mai nou, nutritionistii aduc si ei argumente in favoarea includerii acestor leguminoase in dieta. Pe langa faptul ca sunt surse pretioase de proteine vegetale si fibre alimentare, boabele de fasole abunda in minerale si vitamine.

Numeroase studii au asociat consumul frecvent de leguminoase cu diverse beneficii, precum mentinerea sub control a diabetului, diminuarea riscului de boli cardiovasculare si de cancer colorectal. De altfel, nutritionistii recomanda de obicei, ca de cateva ori pe saptamana, sa consumam leguminoase in loc de carne. In plus, American Institute for Cancer Research, cea mai mare institutie dedicata prevenirii cancerului din Statele Unite, recomanda populatiei sa consume cu prioritate alimente de origine vegetala, fructe si legume variate, leguminoase si produse cerealiere cat mai putin prelucrate.

Mazarea tine la distanta cancerul

Datorita compozitiei bogate in acid folic, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, fitosteroli, fibre, luteina, calciu, fier, fosfor, magneziu, cupru, zinc, luteina, mazarea este buna pentru protejarea rezistentei oaselor si a inimii. Continutul ridicat de fibre din mazare imbunatateste sanatatea intestinului si peristaltismul. Mazarea se remarca prin cantitatile mari de coumestrol (un polifenol) care tine la distanta cancerul la stomac.

Un alt antioxidant, luteina din mazare, protejeaza impotriva degenerarii maculare si a cataractei, boli ale ochilor ce apar odata cu inaintarea in varsta. Mazarea vine si in ajutorul persoanelor care vor sa slabeasca, deoarece are un continut mic de grasime si calorii (o ceasca de mazare are mai putin de 100 de calorii), dar o multime de proteine, fibre si substante hranitoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img