marți, 23 aprilie, 2024

21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Sarbatoare mare pentru familiile care isi doresc copii

Distribuie:

Publicat:

Pe 21 noiembrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Intrarea Maicii Domnului in Biserica.

Sarbatoarea Intrarea Maicii Domnului in Biserica este asociata cu simbolurile luminii: candela, lumanarea, focul si soarele. Crestinii ortodocsi cinstesc acest praznic ce aminteste de momentul in care Fecioara Maria, in varsta de trei ani, a fost adusa de parintii sai, Ioachim si Ana, la Templul din Ierusalim. Pentru bucuria praznicului, sfintii parinti au acordat in aceasta zi dezlegare la peste.

Despre intrarea Mariei in Templul din Ierusalim s-au pastrat amanunte de la Sfantul Ieronim: „Erau acolo cincisprezece trepte la intrarea in Templul din Ierusalim, dupa numarul celor cincisprezece psalmi ai treptelor, si la fiecare din acele trepte se canta cate un psalm de catre preotii si diaconii care intrau in slujba. Deci, dreptii parinti au pus pe prunca cea fara prihana pe treapta cea dintai, iar ea indata, singura, a alergat pe trepte foarte degraba, neajutand-o nimeni, nici sprijinind-o. Si alergand la treapta cea de sus, a stat acolo, intarind-o pe dansa puterea lui Dumnezeu cea negraita. Caci inca mica fiind, a inceput Domnul a arata intr-insa puterea Sa cea mare, ca sa inteleaga cat de mare va fi in dar, cand va veni in varsta cea desavarsita. Atunci se mirau toti cand au vazut pe acea prunca de trei ani suindu-se singura degraba pe acele trepte, ca si cum ar fi fost desavarsita cu varsta. Mai vartos, preotul Zaharia se mira de aceasta si, ca un prooroc, din descoperirea lui Dumnezeu, intelegea mai inainte cele ce aveau sa fie".  

In familiile care-si doresc copii, rugaciunile adresate cu evlavie Maicii Domnului sunt auzite si implinite de Nascatoarea de Dumnezeu. De asemenea, tot in traditia ortodoxa exista aceasta invatatura ca acei copii aflati in dificultate, din cauza bolilor, pot fi salvati, fiind inchinati in grija Maicii Domnului si luati sub acoperamantul ei.

Ca si traditie, in ziua de 21 noiembrie, credinciosii trebuie aiba candela aprinsa in casa, iar focul sa arda in camin toata noaptea, pentru ca in viata copiilor din fiecare familie sa vina norocul. Este momentul in care credinciosii se roaga pentru implinirea celei mai mari dorinte pe care o au.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img