vineri, 29 martie, 2024

24 iunie-Praznicul Nasterii Sfantului Proroc Ioan Botezatorul

Distribuie:

Publicat:

Praznicul Nasterii Sfantului Proroc Ioan Botezatorul este sarbatorit in Biserica Ortodoxa la 24 iunie

Venirea pe lume a celui mai mare om nascut din femeie, apostolul pocaintei, cel mai mare sihastru si postitor din cati au fost vreodata (Predici la Praznice Imparatesti si la Sfinti de peste an — arhimandrit Ilie Cleopa), s-a intamplat in perioada in care Irod era rege al Iudeii.

Potrivit Sfintei Scripturi, in acest timp era preot la Templul din Ierusalim, Sfantul Proroc Zaharia, invatator al Legii Vechi, care a fost ales sa fie tatal Sfantului Ioan Botezatorul. Preotul Zaharia era casatorit cu Elisabeta, care era sora Sfintei Ana, mama Maicii Domnului.

“Si erau amandoi drepti inaintea lui Dumnezeu, umbland fara prihana in toate poruncile si randuielile Domnului. Dar nu aveau nici un copil, deoarece Elisabeta era stearpa si amandoi erau inaintati in zilele lor. Si pe cand Zaharia slujea inaintea lui Dumnezeu, in randul saptamanii sale, a iesit la sorti, dupa obiceiul preotiei, sa tamaieze intrand in templul Domnului. Iar toata multimea poporului, in ceasul tamaierii, era afara si se ruga. Si i s-a aratat ingerul Domnului, stand de-a dreapta altarului tamaierii. Si vazandu-l, Zaharia s-a tulburat si frica a cazut peste el”. (Luca 1, 6-12)

“Iar ingerul a zis catre el: Nu te teme, Zaharia, pentru ca rugaciunea ta a fost ascultata si Elisabeta, femeia ta, iti va naste un fiu si-l vei numi Ioan. Si bucurie si veselie vei avea si, de nasterea lui, multi se vor bucura. Caci va fi mare inaintea Domnului; nu va bea vin, nici alta bautura ametitoare si inca din pantecele mamei sale se va umple de Duhul Sfant. Si pe multi din fiii lui Israel ii va intoarce la Domnul Dumnezeul lor. Si va merge inaintea Lui cu duhul si puterea lui Ilie, ca sa intoarca inimile parintilor spre copii si pe cei neascultatori la intelepciunea dreptilor, ca sa gateasca Domnului un popor pregatit”. (Luca 1, 6-17)

Cei doi parinti ai Sfantului Ioan Botezatorul sunt considerati parinti model, parinti sfinti. “Cat au plans, cat s-au rugat si au postit parintii sai ca sa nasca un copil! Sfantul Ioan este rod al credintei, al rugaciunii si al postirii parintilor sai”, spune arhimandritul Ilie Cleopa in predica de la sarbatoare Nasterii Sfantul Ioan Botezatorul.

Sfantul Zaharia si Sfanta Elisabeta si-au jertfit in cele din urma viata pentru copil. Sfantul Zaharia a fost omorat, la porunca imparatului Irod, care si-a trimis soldatii sa omoare toti pruncii, in varsta de pana la doi ani, in speranta de a-l ucide si pe Mesia, de a carui nastere a fost vestit de catre magi.

Stiind de nasterea minunata a lui Ioan si crezand ca insusi Ioan ar putea fi Mesia, a poruncit soldatilor sa il caute si sa il omoare. Intre timp, insa, Elisabeta l-a luat pe Ioan si a fugit, ascunzandu-se in munti, de cealalta parte a Iordanului.

Negasind pruncul, soldatii au fost trimisi la preotul Zaharia, pentru a le spune unde este ascunzatoarea. Cum nu au primit nici un raspuns, Sfantul Proroc Zaharia a fost pe loc omorat cu sabia, in ziua in care fusese randuit sa slujeasca la Templul din Ierusalim.

Dupa patruzeci de zile de la uciderea lui Zaharia, Sfanta Elisabeta, mama Sfantului Ioan Botezatorul, si-a dat sfarsitul in pestera unde ascunsese copilul.

Sfantul Ioan, ocrotit de Dumnezeu, a ramas in pustie pana “in ziua aratarii lui catre Israel” (Luca 1, 80), cand a inceput a predica pocainta catre multimile care veneau la el, pregatindu-le sa il primeasca pe Mantuitorul.

Traditii pentru spor si sanatate de Sanziene

Ca personaje nocturne, Sanzienele sunt simbolul fertilitatii, ajuta femeile sa nasca prunci sanatosi si holdele sa rodeasca, dar alunga si bolile grave in comunitatea unde danseaza.

In traditia populara, sanzienele sunt cunoscute sub diferite denumiri: Dragaice, Danse, Irodiade, Zane, Vantoase, Imparatesele Vazduhului. Indiferent de numele care-l poarta, Sanzienele sunt celebrate in noaptea ce precede Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. In Moldova si in Oltenia, Sanzienele poarta denumirea de Dragaica, avand originea intr-un stravechi cult solar. In credinta populara, Sanzienele erau preotese ale soarelui, divinitati nocturne, ascunse in zone izolate, in padurile neumblate de om. Ele aduc oamenilor bucurii, spor in munca lor, alungand spiritele rele.

Daca nu este respectata, Dragaica se razbuna

Daca nu este respectata, sarbatoarea Sanzieneleor sau Dragaica poate aduce multe necazuri. Cine presteaza diferite munci in gospodarie in ziua praznicului poate sa sfarseasca tragic, fulgerat sau inecat, sustin batranii satelor .

Traditii de Sanziene. In aceasta noapte se deschid cerurile

De asemenea, in aceasta noapte, in mediul rural, oamenii asteapta sa se deschida cerurile. Pentru ei acest moment emotionant este trait cu intensitate, pentru ca ei pot veni in contact cu rudele si prietenii plecati in lumea de dincolo.

Un buchet de sanziene arata cine este ursitul

In ajunul sarbatorii de Sanziene, tinerelor care cred in magia acestei nopti li se-mplinesc dorintele, daca respecta ritualul. Ele isi pune sub perna un buchet de sanziene si sunt atente cine le apare in vis . In ziua urmatoare, fetele povestesc visul lor magicianului din sat sau batranelor care cunosc mesajul viselor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img