vineri, 29 martie, 2024

25 ianuarie 1475 – Stefan cel Mare anunta victoria la Vaslui

Distribuie:

Publicat:

541 de ani au trecut de cand ca astazi, Stefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a trimis o scrisoare principilor din Europa unde striga victoria pe care a repurtat-o asupra turcilor la Vaslui, langa Podul Inalt (10 ianuarie).

Este una din cele mai impresionante scrisori de acest gen, o adevarata pagina de antologie, in care – consemnand victoria tarii sale pe care o considera ca “o poarta a crestinatatii”- cerea ajutor militar in eventualitatea unei noi expeditii otomane.

“Catre Coroana ungureasca si catre toate tarile in care va ajunge aceasta scrisoare, sanatate. Noi, Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei, ma inchin cu prietenie voua, tuturor carora le scriu, si va doresc tot binele, si va spun Domniilor Voastre ca necredinciosul imparat al turcilor a fost de multa vreme si este inca pierzatorul intregii crestinatati si in fiecare zi se gandeste cum ar putea sa supuna si sa nimiceasca toata crestinatatea. De aceea, facem cunoscut Domniilor Voastre ca, pe la Boboteaza trecuta, mai sus-numitul turc a trimis in tara noastra si impotriva noastra o mare ostire, in numar de 120.000 de oameni, al carei capitan de frunte era Soliman pasa beglerbegul; impreuna cu acesta se aflau toti curtenii sus-numitului turc, si toate popoarele din Romania, si domnul Tarii Muntenesti cu toata puterea lui, si Assan beg, si Ali beg, si Schender beg, si Grana beg, si Osu beg, si Valtival beg, si Serefaga beg, domnul din Sofia, si Cusenra beg, si Piri beg, fiul lui Isac pasa, cu toata puterea lui de ieniceri. Acesti mai sus-numiti erau toti capitanii cei mari, cu ostile lor.

Auzind si vazand noi acestea, am luat sabia in mana si, cu ajutorul Domnului Dumnezeului nostru Atotputernic, am mers impotriva duşmanilor crestinatatii, i-am biruit si i-am calcat in picioare, si pe toti i-am trecut sub ascutisul sabiei noastre; pentru care lucru, laudat sa fie Domnul Dumnezeul nostru. Auzind despre aceasta, paganul imparat al turcilor isi puse in gand sa se razbune si sa vie, in luna lui mai, cu capul sau si cu toata puterea sa impotriva noastra si sa supuna tara noastra, care e poarta crestinatatii si pe care Dumnezeu a ferit-o pana acum. Dar daca aceasta poarta, care e tara noastra, va fi pierduta – Dumnezeu sa ne fereasca de asa ceva – atunci toata crestinatatea va fi in mare primejdie. De aceea, ne rugam de Domniile Voastre sa ne trimiteti pe capitanii vostri intr-ajutor impotriva dusmanilor crestinatatii, pana mai este vreme, fiindca turcul are acum multi potrivnici si din toate partile are de lucru cu oameni ce-i stau impotriva cu sabia in mana. Iar noi, din partea noastra, fagaduim, pe credinta noastra crestineasca si cu juramantul Domniei Noastre, ca vom sta in picioare si ne vom lupta pana la moarte pentru legea crestineasca, noi cu capul nostru. Asa trebuie sa faceti si voi, pe mare si pe uscat, dupa ce, cu ajutorul lui Dumnezeu celui Atotputernic, noi i-am taiat mana cea dreapta. Deci, fiti gata, fara intarziere.”

Data in Suceava, in ziua de Sfantul Pavel, luna ianuarie in 25, anul Domnului 1475.Stefan voievod, domnul Tării Moldovei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img