vineri, 29 martie, 2024

4 simptome mascate ale inflamatiei cronice

Distribuie:

Publicat:

Prezenta cosurilor sau nevoia constata de a manca mult pot fi semnele unor zile mai putin reusite sau pot indica existenta unei probleme de sanatate …foarte bine camuflata.

Aceste simptome iti pot indica prezenta unei inflamatii cronice in corp. Inflamatia, in starea ei acuta, este o reactie fireasca a corpului la infectie. Cand, insa, inflamatia acuta devine una cronica, devine o problema pentru sanatate. Sunt multi factori care pot transforma inflamatia acuta intr-una cronica: o alimentatie bogata in zahar, lipsa de somn, un stil de viata sedentar, stres excesiv si o sanatate digestiva deficitara pot duce la inflamatia cronica, cauzand accentuarea semnelor de imbatranire, boli de inima, obezitate, diabet, dementa si cancer, ca sa enumeram doar cateva.

E mai bine sa-ti dai seama din timp daca suferi de aceasta afectiune.

Nu exista un test anume care sa arate prezenta unei inflamatii cronice, desi Dr. Frank Lipman, specialist in medicina integrativa si functionala, recomanda analize de sange pentru testarea nivelului de proteina C-reactiva in sange, un indicator de inflamatie eliberat de ficat in sange. Insa, pe langa analizele de sange poti identifica si singur anumite semne si poti face anumite modificari alimentare si de stil de viata care sa contribuie la ameliorarea inflamatiei. Iata patru astfel de semne des intalnite si cum le poti remedia.

Mancatul compulsiv

Daca ai deschis o punga de covrigi ca sa iei cativa, dar nu te-ai oprit pana nu ai terminat toata punga, atunci stii ce inseamna mancatul compulsiv. O alimentatie bogata in grasimi saturate, grasimi trans si zaharuri rafinate—toate prezente in alimentele de supra-rafinate la care suntem tentati sa apelam cand vrem o gustare–provoaca reactii inflamatorii in ficat pentru combaterea toxinelor. In acelasi timp, transportul glucozei este inhibat pe perioada inflamatiei, ducand la un consum de mancare in exces. Pentru a rupe acest cerc vicios, renunta la grasimile nesanatoase si alege grasimile sanatoase omega-3 din peste, ce pot fi luate cel mai bine din surse vegetale precum nuci, seminte si uleiuri presate la rece.

Cresterea in greutate

Pe langa mancatul compulsiv, inflamatia cronica mareste si rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca celulele nu raspund bine la productia de insulina, mentinand nivelul de zahar din sange neobisnuit de ridicat. Acest lucru accentueaza tendinta spre obezitate si diabet. Ceea ce este si mai rau – greutatea in exces mareste celulele de grasime, ducand la agravarea inflamatiei. Dr. Frank Lipman spune ca “Celulele de grasime nu sunt inerte, ele sunt chiar producatoare de inflamatie pentru ca stocheaza o parte din toxine. De aceea, cu cat esti mai gras, cu atat corpul produce mai multa inflamatie.”

Pentru a combate atat inflamatia cat si cresterea in greutate el recomanda o alimentatie cu continut redus de zahar si alimente procesate si “optimizarea microbiomului, pentru ca o flora microbiotica dezechilibrata va promova inflamatia.” Mai recomanda suplimente cu curcumina ca antiinflamatorii si probiotice, precum si anti-microbiene pe baza de plante pentru a echilibra flora microbiana.

Acneea

Desi stresul, dezechilibrul hormonal si sebumul in exces sunt de regula asociate cu acneea, reactiile alergice la alimentele ce contin gluten, lactoza, drojdie si oua pot fi adevaratele cauze. Incearca sa elimini aceste alimente o perioada pentru a vedea daca ele iti dau reactii alergice care se manifesta sub forma de acnee. Incearca sa elimini fiecare grupa din alimentele enumerate timp de doua saptamani si observa rezultatele.

La nivel hormonal, zaharul ridica nivelul de insulina, iar aceasta, la randul sau, mareste nivelul testosteronului la femei, ceea ce poate favoriza aparitia cosurilor. Trebuie redus consumul de dulciuri si marit cel de alimente bogate in fibre cum sunt afinele, cartofii dulci, dovleacul, caisele, morcovii, semintele de in si de chia pentru a reduce testosteronul. In acelasi context, ideea ca ciocolata (cu lapte) favorizeaza aparitia cosurilor nu este prea departe de adevar, avand in vedere ca aceasta contine lactoza si zahar – asa ca este bine sa renunti la ciocolata cu lapte in perioada in care ai eruptii.

Depresia

Stiinta a dovedit ca exista o legatura intre depresie si inflamatia cronica. Substantele chimice eliberate in timpul inflamatiei, numite citokine, declanseaza simptome neurologice similare cu cele ale depresiei. Sportul este o arma eficienta contra stresului cauzator de depresie. Desi activitatea fizica produce ea insasi citokine inflamatorii, acest lucru determina corpul sa produca substante antiinflamatorii in mod natural. Dr. Lipman incurajeaza sportul pentru a reduce depresia cauzata de inflamatie, insa avertizeaza “Aveti grija sa nu exagerati cu miscarea, altfel nu faceti decat sa produceti in corp mai multa inflamatie decat sa o diminuati.” O alimentatie anti-inflamatorie, care include si alimente fermentate pe langa cele prezentate mai sus, contribuie la reducerea anxietatii.

sursa: viataverdeviu.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img