joi, 28 martie, 2024

5 factori care duc la reactii impulsive

Distribuie:

Publicat:

Autocontrolul este o capacitate care se formeaza in timp si pe care fiecare o are mai mult sau mai putin dezvoltata. In principal, atunci cand vorbim despre autocontrol, ne referim la urmatoarele aspecte: la capacitatea de a ne tine in frau poftele si impulsurile de moment, la stapanirea propriilor reactii emotionale, la capacitatea de a amana o recompensa si de a continua o activitate mai putin placuta.

Nu intotdeauna reusim sa fim stapani pe noi si tindem sa actionam impulsiv pe baza dorintelor de moment, iar apoi regretam. Iata factorii principali care duc la reactii impulsive, potrivit psychologies.ro:

Epuizarea ego-ului
Aceasta poate aparea dupa o serie de decizii care implica anumite conflicte precum impresionarea celor din jur sau auto constrangerea de a raspunde politicos unei jigniri si duce la o pierdere a motivatiei.

La finalul zilei resursele noastre de a ne controla anumite porniri devin limitate. Iata deci, si unul dintre motivele pentru care dietele sunt cel mai des incalcate seara.

Incarcarea cognitiva
Suprasolicitarea, munca permanenta, dead-line-urile, stresul de peste zi, ne face sa devenim mai impulsivi. Cand mintea noastra este in permanenta ocupata si incarcata, judecatile pe termen scurt sunt cele care dicteaza deciziile.
Relaxarea mentala este cea care iti permite sa deliberezi, sa analizezi o situatie, sa vezi imaginea de ansamblu si sa nu te concentrezi pe senzatia de moment.

Stresul
Iata si zona in care puterea vointei este cea care ne controleaza comportamentul. Presiunea si anxietatea resimtite ne determina uneori sa capitulam, chiar daca vorbim despre o activitate pentru care suntem pregatiti.
Acesta actioneaza asupra zonelor din creier care sunt responsabile pentru functiile de executie precum concentrarea, planificarea, abilitatea de a lua decizii.

Alcoolul
Consumul de alcool reduce rezistenta la tentatii si controlul inhibitiilor. Totodata, ne limiteaza atentia si abilitatea de a derula mai multe taskuri. Autocontrolul este epuizat, iar excesele au cale libera.

Glucoza
Este vitala efortului de vointa. Studiile arata ca atuci cand facem un efort de vointa, ne scade glicemia, si prin urmare resursele de a mentine acel efort sau a-l replica in alte zone.

In mod ironic, in timpul dietelor, exercitand un efort de vointa constant, epuizam resursele de glucoza, si asa limitate de dieta, iar prin urmare ne dezechilibram capacitatea de a face acelasi efort de vointa in continuare pentru a mentine dieta.

sursa: psychologies.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img