vineri, 29 martie, 2024

5 lectii de viata pe care cei mai multi oameni le inteleg prea tarziu

Distribuie:

Publicat:

Intrebarea „Care sunt lectiile pe care majoritatea oamenilor le invata cel mai adesea prea tarziu in viata?“ a aparut initial pe Quora – o platforma pe care oamenii isi impartasesc cunostintele, ajutandu-i sa invete unii de la altii cum sa inteleaga mai bine lumea. Un raspuns complex si complet l-a oferit Alyssa Satara, co-fondator al Academiei Refugee Code.

1. Perceptia este realitatea Felul in care interpretezi si intelegi lumea influenteaza in mod direct convingerile talesi modul in care iti traiesti viata. Perceptia creeaza partinire la fel de mult cat creeaza intelegere. Creeaza teama atat cat creeaza curiozitate. Vrei ca realitatea ta sa fie ingusta sau vasta? Va fi suficienta fericirea pe care ti-o ofera ignoranta sau ai nevoie de de mai mult?   Adevarul este ca majoritatea oamenilor vor mai mult, chiar daca este la un nivel subconstient. Societatea subliniaza importanta educatiei. Invatarea si descoperirea este ceea ce face omenirea, dar devine din ce in ce mai greu sa intelegi ceea ce nu intelegi.   Deci cum ajungi sa stii ceea ce nu stiti? Incepe prin a te intreba: Ce nu stiu? De ce vrei sa afli mai multe despre asta? Cel mai important, intelege ca este in regula sa gresesti. Prin greseli evoluam.

2. Totul este temporar Momentele bun sunt temporare, la fel ca si cele rele. Deci, atunci cand esti sus, bucura-te de asta si fii recunoscator pentru asta. Si cand esti jos, fii constient ca vei trece peste asta. Gandeste ca nu este sfarsitul si ca este doar un o perioada grea. Viata este plina de cotituri si rasturnari de situatii, urcasuri, coborasuri si surprize. Uitam ca este vorba despre calatorie si nu despre destinatie.   Exista o lectie in tot. Poate fi greu pentru multi oameni – in special pentru tineri – sa aprecieze viata. Recunoasterea valorii dificultatilor si a greselilor tale este cheia pentru pretuirea calatoriei. Este la fel de important sa ramai umil si recunoscator pentru bucuriile pe care ti le aduce viata. Totul este temporar, asa ca profita din plin de toate. 

3. Importanta faptului de a fi prezent „Daca esti deprimat, traiesti in trecut, daca esti anxios, traiesti in viitor. Daca esti linistit, traiesti in prezent“, spunea filisoful Lao Tzu.   De cele mai multe ori, avem tendinta de a ne ingrijora pentru ceea ce urmeaza sa se intample sau de a ne concentra asupra a ceva ce s-a intamplat deja. Desi este crucial sa te preocupe si sa reflectezi asupra viitorului, ai grija sa nu lasati acest lucru sa neglijezi prezentul. Momentele se transforma in amintiri. Bucura-te de moment cata vreme il ai. De obicei, unei persoane ii ia o viata plina de griji sa-si dea seama ca ingrijorarea nu este productiva.   Sa traiesti in trecut este la fel de neproductiv. Exista cu siguranta beneficii in a putea reflecta asupra ta si asupra trecutului tau. Acordand atentie lucrurilor prin care ai trecut si cum te fac ele sa te simti  conteaza. E nevoie de multa energie emotionala pentru a te intrista, a procesa si depasi. Echilibrul intre a putea reflecta la trecut si a prioritiza viitorul, in timp ce ramai ancorat in prezent, este de nepretuit si iti schimba viata.

4. Fa ce-ti place si iubeste ce faci Munca este un aspect considerabil al vietii noastre, caruia ii dedicam mult timp. Daca nu esti fericit in cariera, acea nefericire va trece in alte aspecte ale vietii tale. Si in timp ce nimic nu este perfect, este important sa lucrezi la tine insuti si te pozitionezi astfel incat sa atingi obiectivele si satisfactiile pe care ti le doresti. Investeste in tine. Acest lucru este valabil si pentru viata neprofesionala. La ce obiceiuri vrei sa renunti? Pe ce parti vrei sa te dezolti? Este important sa fii constient de tipul de oameni si de activitatile cu care te inconjori. Informatiile sunt ca substantele nutritive pentru creierul tau, trebuie sa fii atent cu ce te hranesti. Succesul nu este un moment de trumf. Succesul este o serie de momente (si alegeri) care duc spre momente mai glorioase. Tu esti singura persoana care te poate sta in calea vietii pe care vrei sa o traiesti.

5. Fericirea presupune efort Cei mai fericiti oameni tind sa fie cei care au lucrat cel mai mult la propriile persoane. A fi fericit implica multa munca si la fel de multa munca – daca nu mai multa – depui ca sa fii nefericit. Asa ca alege intelept. A fi fericit inseamna ca la un anumit moment dat ai decis sa preiei controlul asupra vietii tale. Inseamna ca ai decis sa nu fii o victima si sa investesti acea energie in tine. Uneori e greu, dar trebuie sa tragi de tine si sa te impingi mai departe. Viata este o serie de evolutii si cresteri personale.   Unul dintre cele mai grave lucruri pe care le poti face pentru dezvoltarea ta este sa te compari cu alte persoane. Este usor sa te lasi prins in invidie si sa-ti doresti ceea ce au altii. Cel mai adesea, perceptia ta asupra vietii cuiva este falsa. Si chiar daca nu este, concentreaza-te pe tine. Este calatoria ta si calea ta trebuie sa te preocupe.  Fericirea trebuie exersata. Chiar daca presupune invatarea renuntarii la ego-ul tau sau deprinderea mai multor obiceiuri de iubire-de-sine, este vorba de exersare.

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img