vineri, 26 aprilie, 2024

5 metode prin care sa tii afectiunile tiroidiene departe de tine

Distribuie:

Publicat:

Se intampla sa ne confruntam cu depresie, cu fluctuatii de greutate sau de energie si sa nu reusim sa ne dam seama care este cauza acestor simptome. Una dintre cauzele deteriorarii sanatatii noastre este glanda tiroida sau, mai bine zis, diversele tulburari pe care aceasta le sufera.

Afectiunile tiroidiene: Tiroida este o glanda sub forma de fluture care se afla la nivelul gatului si al carei rol este de a produce si a stoca hormoni, avand practic un rol esential in buna functionare a metabolismului, influentand dezvoltarea si regenerarea normala a tesuturilor, productia de energie si de caldura sau ritmul cardiac. Atunci cand nu functioneaza corect, glanda tiroida poate elibera o cantitate prea mica de hormoni, ceea ce duce la hipotiroidism sau, din contra, una prea mare creand hipertiroidism.

Daca persoanele care sufera de hipotiroidism au simptome precum epuizare si oboseala, depresie, dificultati de concentrare, crestere in greutate, senzatie de frig sau constipatie, cei care sunt afectati de un exces de hormoni manifesta o stare de nervozitate si irascibilitate crescuta, pierdere in greutate, tranzit intestinal accelerat sau insomnii. Iata cum poti preveni toate aceste afectiunile tiroidiene pentru a te putea bucura de o viata sanatoasa:

1. Afla istoricul medical al familiei tale. Daca in randul persoanelor din familia ta, parinti, frati, au existat afectiunile tiroidiene, sansele ca si tu sa fii afectata cresc considerabil. In cazul in care exista astfel de antecedente este recomandat sa previi instalarea bolii printr-un consult la medicul endocrinolog.

2. Fa-ti controale periodice. Pe langa testul fizic pe care medicul il poate face, prin palparea gatului pentru a se asigura ca nu se simt noduli sau orice alt tip de anomalii, analizele de sange sunt metoda cea mai concludenta. Masurand nivelul de TSH (hormonul de stimulare al tiroidei), medicul poate stabili daca parametrii in care functioneaza tiroida sunt normali sau nu. In cazul in care rezultatul testului iti indica faptul ca suferi de o boala a tiroidei, o prima solutie pentru tratare o reprezinta medicamentele, insa aceasta, in functie de caz, poate fi completata de o procedura de distrugere a unor celule tirodiene sau chiar de o interventie chirugicala de indepartare a tiroidei.

3. Creste cantitate de iod. Pentru o buna functionare, tiroida are nevoie de o cantitate normala de iod. De exemplu, daca alimentatia ta este saraca in iod, sansele ca tiroida sa creasca in volum se maresc. Pentru femeile insarcinate se recomanda administrarea de vitamine si suplimente ce contin iod tocmai pentru a se asigura ca produc suficienta cantitate atat pentru ele, cat si pentru copil.

4. Nu te feri de legumele crucifere. S-a creat un mit legat de consumul legumelor crucifere precum conopida, varza, gulia, kalele sau ridichiile cum ca ar creste riscul aparitiei aunora dintre fectiunile tiroidiene. Medicii ne linistesc si ne spun ca doar consumul in cantitati extrem de mari poate avea repercusiuni in acest sens asupra sanatatii noastre. Urmeaza o dieta normala, diversificata si bogata in legume si fructe, pentru a te mentine sanatoasa!

5. Supravegheaza boala. In cazul in care ai fost depistata fie cu hipotiroidism, fie cu hipertiroidism, nu numai ca va trebui sa urmezi cu strictete un tratament, insa va trebui sa si monitorizezi boala constant. De-a lungul timpului nivelul tiroidei poate varia, de aceea testarea permanenta este esentiala pentru a-ti fi administrat tratamentul corect. sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img