vineri, 19 aprilie, 2024

6 combinatii de alimente care nu fac bine organismului

Distribuie:

Publicat:

Anumite combinatii alimentare au efecte benefice asupra organismului. Pe de alta parte, altele nu ar trebui asociate niciodata, pentru ca impiedica absorbtia de nutrienti, baloneaza si cresc nivelul zaharului in sange.
Iata cateva combinatii de alimente care sunt nocive, potrivit Prevention.com:

Ceai si lapte
Ceaiul negru este bogat in antioxidanti, care reduc inflamatia asociata cu diverse boli cronice. Adaugand chiar si o cantitate mica de lapte (de vaca sau de soia) in ceasca cu ceai anulati toate aceste beneficii. Proteinele din lapte „se lipesc” de antioxidantii din ceai si previn absorbtia acestora.

In plus, nu puteti beneficia nici de calciul din lapte. “Cafeina din ceai impiedica absorbtia calciului”, afirma Rachel Meltzer Warren, nutritionist britanic.

Paine alba si gem
Carbohidratii simpli fac ca nivelul zaharului din sange sa creasca in mod alarmant. Asocierea a doua tipuri de astfel de carbohidrati reprezinta o reteta pentru dezastru. Pe termen lung, cresterea si scadearea brusca a nivelului zaharului in sange afecteaza pancreasul si conduce la rezista la insulina si diabet.

Cea mai buna idee ar fi sa renuntati la carbohidrati rafinati, alegand cereale integrale, bogate in fibre, iar foamea va fi satisfacuta pe termen lung.

Salata si dressing-uri fara grasime
Evitand sa adaugati grasimi in salata, impiedicati absorbtia de nutrienti, afirma nutritionistii. De fapt, un studiu aparut in paginile Jurnalului American de Nutritie Clinica a demonstrat ca anumiti compusi din vegetale, precum carotenoizii, sunt mult mai usor absorbiti atunci cand sunt combinati cu grasimi. Nu ezitati sa puneti o lingura de ulei de masline in salata!

Alcool si cofeina
Probabil ati fost cel putin o data intr-o situatie de acest fel: stati la masa cu familia, beti un pahar cu vin si pentru a combate senzatia de somnolenta, beti o ceasca cu cafea. O idee foarte proasta! De ce? Energia obtinuta din cofeina mascheaza intoxicatia cu alcool. Acelasi lucru este valabil si pentru bauturile/coctailurile care combina cele doua substante, spre exemplu Irish coffee, Russian coffee, Kahlua sau vodka si Red Bull.

Linte si vin rosu
Vinurile rosii contin compusi numiti tanine. Cand taninele se amesteca cu vegetale bogate in fier precum lintea sau soia, absorbtia mineralului este impiedicata. Cu aceasta problema se confrunta in special vegetarienii si veganii, carora le este mai greu sa obtina cantitatea de fier necesara din plante.

Burgeri si bere
Atat berea cat si burgerii sunt procesati de ficat, dar prioritar este alcoolul, fiind perceput de corp ca o toxina. Combinatia va va face sa va simtiti greoi si, evident, ingrasa. Alimentele bogate in grasimi se digera mult mai greu, iar alcool nu va face decat sa intarzie acest proces complex.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img