vineri, 29 martie, 2024

6 motive pentru a manca gogosari cat mai des

Distribuie:

Publicat:

Gogosarul este un soi de ardei gras. Constituie o varietate mai putin raspandita in lume, dar frecvent intrebuintata in bucataria romaneasca, nutritionistii considerandu-ne pe noi, romanii, norocosi pentru ca in tara noastra se cultiva gogosari.

Gogosarul are avantajul de a fi foarte carnos si zemos, avand o coaja subtire si multa pulpa. Este mai hranitor si mai plin de nutrienti decat ardeiul. El ofera organismului cantitati semnificative de vitamina C, vitamina A, vitamina B6, betacaroten, vitamina K, fosfor, calciu, tiamina, acid folic, magneziu, cupru si fiind o sursa foarte buna de fibre, potrivit site-ului nutritiondata.self.com. Detine o cantitate scazuta de calorii.

Gogosarul dulce si alcalin poate fi folosit ca alternativa la ardeiul gras, consumat proaspat, ca atare, sau in salate. De asemenea, el poate fi un ingredient in ciorbe, in tocanite, in tocaturi; preparat pe gratar sau la cuptor, nu in ultimul rand este unul dintre ingredientele principale in prepararea zacustei. Chiar si pus la murat, gogosarul isi pastreaza multe dintre beneficiile pe care le are pentru sanatate.

Pe langa proprietatile nutritive, are si capacitatea de a combate sau de a preveni unele afectiuni. Iata cateva dintre beneficiile consumului de gogosari:

1. Previne accidentul vascular si atacul de cord
Gogosarul rosu a fost remarcat ca fiind mai eficient decat celelalte soiuri de ardei gras, in protectia impotriva bolilor de inima, datorita concentratiei mari de nutrienti. Flavonoidele pe care le contine impiedica formarea cheagurilor de sange, fapt care duce la scaderea accidentelor vasculare si a atacurilor de cord.

2. Scade colesterolul
Celor care se confrunta cu un nivel ridicat de colesterol li se recomanda deseori sa consume ardei iute. Cu toate acestea, mai practic pentru unele persoane si cu rezultate similare este gogosarul rosu crud, mai bine tolerat de cei care au o digestie sensibila.

3. Protejeaza oasele, cartilajele, previne infectiile si faciliteaza absorbtia fierului
Varianta rosie la culoare este de 7-10 ori mai bogata in vitamina C si in beta-caroten (provitamina A) decat cea verde. Compusii fenolici, in schimb, in special flavonoidele, scad pe masura ce acesta se coace si devine rosu, cantitatea lor fiind mai mare cand gogosarul este de culoare verde.

Prin vitamina C pe care o contine, gogosarul are un rol important de protejarea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor. Cresterea oaselor si mentinerea sanatatii pielii sunt favorizate de vitamina A, gogosarul fiind astfel recomandat in alimentatia copiilor. In plus, vitamina C ne protejeaza de infectii si faciliteaza absorbtia fierului din legume, precum si accelerarea procesului de cicatrizare. Gogosarul rosu contine vitamina B2 cu rol de reparator in tesuturi si care ajuta si la formarea globulelor rosii.

4. Combate cancerul
Proprietatea cea mai de pret cu care au fost inzestrati gogosarii ar putea fi considerata cea antioxidanta. Ei contin unele substante aflate pe lista celor care combat cancerul de prostata, cel de vezica, cel de plamani, cancerul cervical si cancerul pancreatic.

Din grupa carotenoidelor (compusi antioxidanti), predominante sunt licopenul si betacarotenul. Mai multe studii efectuate de coreeni in ultima vreme au scos la iveala si o legatura intre consumul de gogosari si incidenta cazurilor de cancer la san.

5. Trateaza afectiunile respiratorii
Consumul regulat de gogosari are un efect benefic si in cazul unor afectiuni respiratorii precum astmul, emfizemul pulmonar, infectiile la plamani. Ca si sucul de ardei rosu, sucul de gogosari poate fi consumat cu incredere pentru a calma si a vindeca durerile in gat, dar si pentru a diminua sangerarile nazale.

6. Stimuleaza metabolismul
Gogosarii ofera celor care ii consuma un spectru larg de vitamine si microelemente; fiind bogati in fibre dietetice, proteine vegetale si cu un continut redus de calorii, sunt indicati in orice tip de dieta de slabire. Studii recente au aratat ca gogosarii activeaza procesul de incalzire a organismului si maresc rata metabolica, ajutand astfel la arderea mai multor calorii, deci ne ajuta si sa slabim.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img