miercuri, 24 aprilie, 2024

6 nutrienti necesari dupa 40 de ani

Distribuie:

Publicat:

Dupa ce treci de 40 de ani, corpul incepe sa isi piarda densitatea osoasa, drept pentru care este necesar un aport corespunzator de calciu si vitamina D.

Te-ai intrebat vreodata care sunt principalii nutrienti necesari dupa 40 de ani? La aceasta varsta, este important sa tii cont de cantitatea de vitamine, minerale si nutrienti pe care o asimilezi. In caz contrar, te poti confrunta cu numeroase efecte negative, printre care: pierderea masei musculare, incetinirea metabolismului si cresterea riscului de boli cardiace.

Afla care sunt vitaminele si nutrientii de care ai cea mai mare nevoie dupa implinirea varstei de 40 de ani si nu ezita sa adaugi alimentele potrivite in dieta.

Nutrienti necesari dupa 40 de ani

1. Vitamina B12

Vitamina B12 se gaseste in produse de origine animala. Aceasta este esentiala pentru buna functionare a creierului, a sangelui si a sistemului nervos. Deficitul de vitamina B12 provoaca:

    Slabiciune generala
    Pierderea poftei de mancare
    Scadere in greutate
    Anemie megaloblastica

In mod normal, putem obtine necesarul de vitamina B12 dintr-o alimentatie diversificata si echilibrata. Cu toate acestea, dupa implinirea varstei de 40 de ani, scaderea nivelului de acid clorhidric din stomac provoaca dificultati in absorbtia acestui nutrient. Prin urmare, este necesar sa consumi alimente imbogatite cu vitamina B12 sau suplimente alimentare.

2. Calciu

Asa cum bine stim, calciul este prezent  in lapte, branza si alte produse lactate.

Avand in vedere cele mentionate, deficitul de calciu poate provoca osteoporoza si rahitism. Pana la 30 de ani, oasele absorb cea mai mare parte a cantitatii necesare de calciu insa, dupa 40 de ani, organismul incepe sa piarda acest mineral.

Prin urmare, pentru a preveni osteoporoza si alte afectiuni osoase, este important sa te asiguri ca asimilezi o doza suficienta de calciu.

3. Vitamina D

Vitamina D se obtine prin expunerea la soare si prin consumul de lapte si oua. Acest nutrient este esential pentru absorbtia calciului in organism, jucand un rol important in dezvoltarea sistemului osos. Proasta absorbtie a vitaminei D poate provoca diabet, scleroza multipla, afectiuni cardiovasculare si boli cronice.

Intrucat abilitatea pielii de a absorbi acest nutrient se diminueaza odata cu inaintarea in varsta, vitamina D este inclusa pe lista de nutrienti necesari dupa 40 de ani. De la aceasta varsta, exista un risc mai mare de a dezvolta un deficit de vitamina D.

    Iti recomandam sa stai la soare atat cat este nevoie, astfel incat sa nu te expui nici prea mult, dar nici prea putin.
    Stai la soare cel putin cateva minute in fiecare zi.
    Daca esti alergica la soare sau nu ai cum sa stai afara, consuma un supliment zilnic de vitamina D.

4. Potasiu

Potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a musculaturii si a sistemului nervos. Daca nu consumi suficient potasiu dupa 40 de ani, te poti confrunta cu urmatoarele simptome:

    Dureri musculare
    Slabiciune musculara
    Deshidratare
    Crampe
    Diaree
    Constipatie
    Afectiuni neuromusculare

Pentru a te asigura ca obtii doza zilnica recomandata de potasiu, este important sa adopti o dieta diversificata, care sa contina fructe oleaginoase, cafea, ciocolata si legume cu frunze verzi.

Cu toate acestea, nu uita ca excesul de potasiu in organism poate cauza complicatii la nivelul inimii si al sistemului gastrointestinal. Prin urmare, inainte de a lua un supliment cu potasiu, cere opinia unui medic.

5. Magneziu

Magneziul regleaza tensiunea arteriala si ajuta la producerea energiei si la absorbtia calciului in organism.Avand in vedere ca magneziul este prezent in clorofila, acest nutrient se gaseste in legume cu frunze verzi, cereale integrale, leguminoase, cum ar fi soia si fasole, si nuci.

    Magneziul este unul dintre principalii nutrienti necesari dupa 40 de ani.
    Este important sa consumi alimente bogate in magneziu la fiecare masa. Daca nu obtii necesarul zilnic din alimentatie, iti recomandam sa iei un supliment cu magneziu.

6. Acizi grasi Omega 3

Desi acizii grasi Omega 3 nu sunt nici vitamine, nici minerale, acestia trebuie inclusi pe lista de nutrienti necesari dupa 40 de ani. Acizii grasi omega 3 pot fi obtinuti din surse de origine:

    Animala: Ulei de peste si de krill.
    Vegetala: Din plante precum semintele de in, semintele de chia, semintele de canepa si uleiul din boabe de soia.

Consumul acestui nutrient dupa 40 de ani ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol rau (LDL), doua probleme frecvente in aceasta etapa a vietii. Totodata, acizii grasi Omega 3 joaca un rol important in imbunatatirea memoriei si a functiilor cerebrale.

Nu uita ca este de preferat sa obtii vitaminele si mineralele de care ai nevoie dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, in loc de suplimente si pastile. Adoptarea unui stil de viata sanatos te pregateste pentru toate schimbarile impuse de trecerea anilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img