joi, 28 martie, 2024

7 Semne ca sunteti prea stresat (desi nu va dati seama)

Distribuie:

Publicat:

Starea de iritare, mancatul des, nopti nedormite si agitate – toate sunt semne clare ca esti suprasolicitat de treburile zilnice. Dar cum ramane cu acele avertismente subtile ca stresul te afecteaza? Auzi zgomote chiar si cand alte persoane nu le aud De ce poate fi stresul cauza: Legatura dintre tinitus (tiuitul din urechi) si stres nu este momentan clara. Un articol publicat in jurnalul stiintific „BMC Public Health” prezinta faptul ca oamenii care isi fac griji despre concediere sau cei care tocmai au schimbat locul de munca raporteaza mai frecvent tinitus si pierderea auzului in comparatie cu cei care se simt in siguranta la locul de munca. Alte cauze posibile: Dopuri de ceara, mediu zgomotos la munca sau acasa, pierderea auzului datorata varstei. Daca tiuitul persista incat sa te deranjeze, mergi la un medic ORL pentru a afla cauza.

Schimbari de comportament – de la o persoana vorbareata la una retrasa
De ce poate fi stresul cauza: Stresul te poate face impulsiv (afecteaza zone din creier care ne tin comportamentul sub control), dar te pot face sa simti si opusul, cauzand retragerea si pierderea increderii in sine. Aceste schimbari sunt cel mai observabile in mediul de la locul de munca, a declarat Susan Evans – profesoara la Weill Cornell Medical College.

Alte cauze posibile: Depresia. Retragerea – inchiderea in sine – este un simptom clasic, dar de obicei vine insotit cu alte semne ca pierderea interesului pentru activitatile favorite, pierderea sperantei sau schimbari in apetit.

Te imbolnavesti foarte usor – de ajuns fiind si stranutul unui strain
De ce poate fi stresul cauza: Sistemul tau imunitar devine slabit atunci cand esti stresat si nu mai poate sa te apere, lasandu-te expus la orice virus din mediul inconjurator. Intr-un studiu din 2011, s-a constatat ca oamenii stresati aveau tendinta sa se imbolnaveasca de doua ori mai rapid dupa ce au fost expusi la banala raceala. De asemenea, oamenii stresati produc mai multi compusi pro-inflamatori dupa ce virusul le intra in corp, deci vor stranuta si le va curge nasul mai mult.

Alte cauze posibile: Lipsa acuta de somn poate submina sistemul imunitar. Daca te odihnesti corespunzator si nu ai situatii stresante in viata zilnica, dar te imbolnavesti frecvent, consulta un medic pentru a verifica daca totul este in regula.

Ai o relatie „totul-sau-nimic” cu toaleta
De ce poate fi stresul cauza: Cand stresul este o rutina zilnica pentru tine, organismul resimte din plin efectele negative. Sistemul digestiv poate fi afectat prin redirectionarea energiei catre alte organe si sisteme esentiale pentru a te tine in viata.

Cercetarile sugereaza ca diareea poate fi declansata de raspunsul intestinului la o chimicala numita CRF eliberata de creier cand esti in situatii stresante (colonul este plin de receptori CRF).

Alte cauze posibile: Constipatia poate fi datorata si din cauza lipsei de fibre din dieta (femeile tinere si pana in 50 de ani au nevoie de 25 grame/zi, iar cele trecute de 51 de ani au nevoie de 21 grame/zi). Diareea neindusa de stres, are ca factori virusuri gastrice, toxiinfectie alimentara sau efect secundar la medicamente. Sau pur si simplu stomacul tau nu tolereaza ceea ce mananci.

Faci lucruri ciudate in somn
De ce poate fi stresul cauza: In cazuri foarte rare, cand esti expus la un stres extrem, se poate intampla sa ai activitati nocturne in timp ce dormi (evenimente anormale ca somnambulism, mancatul in somn sau cosmaruri terifiante).

Alte cauze posibile: Apnee (oprirea temporara, involuntara sau nu, a respiratiei) obstructiva in timpul somnului, medicamente sau anumite afectiuni ale creierului – doctorul tau te poate ajuta sa afli cauza perturbarii somnului.

Dureri menstruale accentuate
De ce poate fi stresul cauza: In incercarea de a combate stresul, corpul tau elibereaza diversi compusi chimici benefic, dar, in acelasi timp, reduce eliberarea de compusi chimici care te ajuta sa suporti durerea mai usor. Asta inseamna ca vei simti durerea mai acuta, inclusiv cea datorata ciclului menstrual.
Alte cauze posibile: Consulta un doctor pentru a elimina cauze ca fibroza, steriletul de cupru, endometrioza sau vreo boala inflamatorie pelviana.

Senzatie de amorteala sau furnicaturi in brate si maini
De ce poate fi stresul cauza: Toata tensiunea de la stresul la care esti supus se regaseste in muschii gatului si ai umerilor. Postura proasta pe care o ai cand stai la calculator si esti stresat de factorii din jur, amplifica amorteala sau furnicaturile pe care le simti in brate si maini.

Alte cauze posibile: Sindromul de tunel carpian poate duce si la amorteala sau furnicaturi. Orice sarcina repetitiva care implica indoirea incheieturii este, de asemenea, responsabila pentru aceste senzatii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img