joi, 28 martie, 2024

7 simptome care fac din anemie o boala greu de recunoscut

Distribuie:

Publicat:

Daca nu mananci carne rosie sau multe verdeturi sau legume, ai putea sa risti sa ai anemie, o deficienta care te face sa te simti mai putin energica si optimista decat de obicei. De asemenea, este important de stiut ca anemia nu este cauzata numai de deficienta de fier, care este in general cea mai comuna cauza, dar si de deficienta de vitamina B12. Iata cateva moduri prin care sa iti poti da seama ca ai anemie. Daca suspectezi acest lucru, nu cred ca este nevoie sa iti mai spunem sa iti programezi o vizita la doctor!

1. Oboseala

Daca esti obosita in mod constant, iti lipseste energia si iti pierzi suflul repede, anemia ar putea fi cauza. Daca ai avut o saptamana ocupata sau nu ai dormit bine, nu sari totusi la aceasta concluzie, potrivit elle.ro.

2. Puls neobisnuit de rapid

Daca ai observat ca inima iti bate prea repede, mai ales atunci cand ai activitate fizica, ar putea fi din cauza anemiei. Acest lucru se intampla deoarece ai mai putine celule rosii in sange, asa ca inima ta trebuie sa munceasca un pic mai mult pentru a transporta oxigenul in corpul tau.

3. Dificultati in respiratie, ameteala si dureri de cap

Daca ti se taie respiratia, esti ametita sau ai dureri constante de cap, mai ales atunci cand ai activitate fizica, ar putea fi din cauza anemiei. Din nou, cauza este efortul depus de inima in transportatea oxigenului in corp.

4. Dificultate de concentrare

Anemia este conectata cu o performanta cognitiva slaba, asa ca, daca te chinui sa te concentrezi, ar putea avea legatura cu o lipsa de celule rosii in sistemul tau.

5. Piele palida

Daca pielea ta nu este in mod natural palida si daca incepe sa arate fara culoare, acesta ar putea fi un simptom al anemiei. Este o problema atunci cand roseata naturala din obraji dispare, iar tenul pare obosit si fara vlaga.

6. Crampe musculare

Daca tot vorbeam de sangele care are dificultati in a circula normal atunci cand esti anemica, acest lucru ar putea duce si la crampele musculare atat de dureroase ale extremitatilor, in special ale picioarelor (pentru ca se afla la o distanta mare de inima).

7. Insomnie

Insomnia nu este un simptom direct al anemiei, insa este legata de aceasta. Oboseala poate, paradoxal, sa cauzeze insomnie, asa ca daca esti epuizata si cauza este anemia, atunci cel mai probabil, insomnia va aparea si ea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img