vineri, 19 aprilie, 2024

8 alimente verzi care nu trebuie sa lipseasca in perioada Postului

Distribuie:

Publicat:

Alimentele verzi ne pot ajuta in lupta cu kilogramele, ne pot revigora cand ne simtim lipsiti de energie, dar au si multe alte beneficii. Medicul nutritionist Luminita Florea spune pentru Gandul de ce e bine sa le consumam si in aceasta perioada de Post.

”Culoarea verde este identificata adesea, in alimentatia noastra, cu notiunea de dieta sau detoxifiere, ea reprezinta insa mult mai mult decat atat. Alimentele verzi sunt adevarate surse de calciu si magneziu, asa ca au rol vital in rezistenta oaselor si a dintilor, scad riscul de osteoporoza si de fractura, in imbunatatirea activitatii cardio-vasculare si a celei musculare, ajuta la controlul greutatii corporale prin interventia in activitatea metabolica corecta, asigura o buna functionare a creierului cu rol impotriva depresiei si a oboselii. In asteptarea sarbatorii Pastelui o cura ,,verde” este binevenita dupa dietele de iarna bogate in alimente consistente si cu tendinta la depunere si ingrasare. Alimentele de culoare verde sunt cele mai prietenoase din punct de vedere caloric si de aceea cel mai adesea folosite in curele de slabire sau detox: ele aduc un aport scazut de calorii printr-un aport mic de glucide, mic/ mediu de fibre alimentare, redus de proteine vegetale si aproape absent de grasimi”, spune medicul nutritionist Luminita Florea pentru Gandul.

In aceasta categorie avem:

1. frunzele verzi: – salata verde, rucola, iceberg, creata etc.; spanac, loboda, stevie, urzici, dragavei, leurda;

2. cruciferele: conopida; brocoli; varza alba; sparanghel;

3. gulii;

4. ceapa verde, usturoi verde;

5. andive;

6. praz;

7. castraveti;

8. frunzele de radacinoase (nu bulbii sau radacinile) si plantele aromatice verzi: patrunjel, marar, pastarnac, telina, coriandru, etc. Din punct de vedere al aportului de nutrienti, frunzele verzi sunt o importanta si inca incomplet cunoscuta sursa de calciu si magneziu pentru organismul nostru, depasind cu mult sursa clasica numita laptele si derivatele de lapte.

“Astfel, daca se doreste a se face o comparatie intre alimente ca aport de calciu, la acelasi aport caloric de 100 kcal putem consuma: 250 de g de urzici, gatite (contin 1150 mg de calciu) sau 850 g de varza chinezeasca, gatita (contine 800 mg de calciu) sau 450 g de spanac, gatit (contine 600 mg de calciu) sau 800 g de salata verde (contine 280 mg de calciu). Necesarul zilnic de calciu pentru un organism adult este in medie de 1000 mg/ zi .

La fel se poate face o comparatie intre sursele de magneziu, la acelasi aport caloric de 100 kcal putem consuma: 450 g de spanac (contine 400 mg de magneziu) sau 400 g de rucola (contine 200 mg de magneziu) sau 250 g de urzici (contin 150 mg de magneziu) sau 750 g de salata verde (contine 100 mg de magneziu). Necesarul zilnic de magneziu pentru un organism adult este in medie de 300 – 400 mg/ zi”, precizeaza nutritionistul pentru Gandul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img