sâmbătă, 20 aprilie, 2024

8 modalitati de utilizare a merelor ca medicament

Distribuie:

Publicat:

Cel mai adesea este considerat doar un aliment, dar marul este un foarte bun remediu natural cu mari proprietati vindecatoare. Plinius cel Batran il recomanda ca remediu in bolile de stomac, iar mai tarziu calugarita Hildegard von Bingen recomanda marul in migrene, dureri de ficat si splina. Iata cateva modalitati de a utiliza marul ca medicament:

Fructe proaspete
Se consuma 500-1.000 g pe zi, repartizate in 5 portii, prin cure de durata, cu rol in gripe prelungite, catar pulmonar, raceli, tuse, amigdalite, reumatism, guta, litiaza urica, insomnii, diaree la copii, astenie si anemie.

Fructe rase
Se consuma cate 2-3 pe zi singure sau amestecate cu nuci, branza de vaci si miere de albine. Au efecte in litiaze (biliara si renala) si astenie; dupa o cura de 48 ore se mananca pesmeti, paine prajita si branza de vaci.

Mere coapte
Cate 2-3 pe zi, pentru stimularea activitatii creierului prin cresterea continutului de fosfor.

Mere fermentate
Sunt acele mere care dupa un anumit timp de depozitare fermenteaza si capata o culoare bruna. Se pot intrebuinta zdrobite, sub forma de cataplasme, la escare si tromboflebite, ca si la degeraturi si arsuri.

Decoct din mere
Se face din 2-3 mere crude, necuratate si taiate felii, sau din fructe uscate, bine maruntite (5 linguri fierte 10 minute intr-un litru apa), din care se beau 3-4 cani pe zi cu efecte in afectiuni intestinale, reglarea digestiei, bronsite, reumatism, fluidizarea sangelui si stimularea functiei creierului.

Macerat din coji uscate de mere
10 linguri coji la 1,5 litri apa rece se lasa acoperit timp de 12 ore si se beau 3 cani pe zi, cu efecte in reumatism, guta, oligurie, catar bronsic, tuse, raceli, amigdalite.

Suc de mere
Consumat in doze de 50 ml de 2-3 ori pe zi, in cure de primavara si toamna, sau timp de 2 saptamani consecutive, cu actiuni benefice in gastrite, ulcere gastrice, enterocolite, dizenterie, diaree infantila, astenie, anemie si insuficienta renala.

Otetul de mere
Otetul de mere cu miere se prepara din 5 litri suc de mere in care se adauga 700 g miere de albine si 100 ml otet de vin sau drojdie de vin. Se acopera si se lasa la fermentat timp de 40-60 de zile intr-un loc calduros, ferit de lumina directa a soarelui.

Se decanteaza in sticle care se astupa ermetic si se pastreaza in locuri racoroase si intunecoase.

Se consuma, zilnic, prin doze fractionate, cate 2 lingurite in 200 ml apa, in cure de lunga durata, cu efecte multiple in prevenirea infarctului miocardic, hipertensiune arteriala, ateroscleroza coronariana, gastrite hipoacide, enterite, enterocolite, diaree, intoxicatii alimentare, bronsite, astm bronsic, inflamarea cailor respiratorii, cistite, nefrite, nevroze, insomnii, ameteli, migrene, oboseala cronica, obezitate, reumatism, nevralgii faciale, spondiloza anchilozanta si in prevenirea imbatranirii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img